From SwPatWiki

Main: ABundestagTámogatjaAzEurópaiParlamentet

http://www.nosoftwarepatents.com/phpBB2/viewtopic.php?t=379

EU szoftverszabadalmak: A Bundestag támogatja az Európai Parlamentet -- a szoftverszabadalmak ellenzői ünneplik a nyerő szériát

A német parlament egyhangúlag elfogadta a szoftverszabadalmi irányelv jelenleg a Tanács előtt fekvő szövegét elítélő határozatot -- az európai szoftverszabadalmak ellenzői "nyerő szériát" ünnepelnek, 16 nap alatt a negyedik parlamenti győzelemmel -- nyugtalanság "a Microsoft legjobb Bizottságbéli barátja" miatt, aki az Európai Parlament újraindítási kérelméről fog dönteni.

Brüsszel, 2005 február 18. Nem sokkal éjfél előtt, a német Bundestag ebben a hónapban a negyedik parlament lett amely az EU Tanácsának szoftverszabadalmi irányelvjavaslata ellen szólalt fel. A német parlament egyhangúlag szavazta meg a határozatot. Ugyanaznap egy kicsivel előbb az Európai Parlament szoportjainak vezetői egyhangúlag elfogadta hogy felkérik az Európai Bizottságot egy új irányelvjavaslat benyújtására. A hónap első felében a spanyol Senado és a Holland Tweede Kamer hasonló határozatokat fogadott el ebben a vitatott kérdésben.

Florian Mueller, az összeurópai NoSoftwarePatents.com kampány menedzsere publikálta a német parlament konszenzusos álláspontjának angol szövegét ezen a címen: http://www.nosoftwarepatents.com/docs/1504403.pdf

Mueller szerint a jelenlegi politikai eseménysor "egy fantasztikus nyerő széria mindazok számára, akik hisznek a versenypiac előnyeiben a szoftvereknél". A tegnapi parlamenti döntések között a NoSoftwarePatents.com és az FFII által tartott Brüsszeli sajtókonferencián a lengyel konzervatív képviselő, egykori miniszterelnök Jerzy Buzek, a francia zöld Alain Lipietz és a holland szocialista Arda Gerkens reprezentálták a politikai spektrum különböző részeit, a szoftverszabadalmakról vallott közös állásponttal.

Mueller a NoSoftwarePatents.comtől úgy véli hogy a különböző parlamenti döntések által keletkezett politikai nyomás "a siker kulcstényezője", de kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Charlie McCreevy belpiaci biztos "esetleg jobban érdeklődik aziránt, hogy mi jó a Microsoftnak, mint hogy mi jó Európa egészének". Az aggodalmak abból a tényből táplálkoznak, hogy a Microsoft írország legnagyobb adófizetője, mivel a vállalat a teljes EU-t a dublini központjából látja el, ahol "adóparadicsomot" élvez. Mueller magyarázata szerint "az egyszer szegény Írország az Egyesült Államok EU leányvállalatainak nyújtott adóparadicsom programja által lett különböző statisztikák szerint az EU leggazdagabb országa kevesebb mint két évtized alatt".

A NoSoftwarePatents.com már egy ideje tartalmaz a webhelyén egy szöveget, amely a különböző EU államok álláspontját tartalmazza a szoftverszabadalmakról, és Írország szerepére is tartalmaz hivatkozást: http://www.nosoftwarepatents.com/en/m/politics/members.html

Mueller azt is kifejtette, hogy "Az írek az adóbevételeket gyakorlatilag kiszívják Európa többi részéből, mert a Microsoft leányvállalat és más hasonló vállalatok más országokban gyakorlatilag nem fizetnek adót -- ezek a helyi irodák formálisan marketingügynökségek amelyek kiadásait az ír tevékenység fizeti ki, de az aktuális bevételek és profit Írországban termelődik, ahol a Microsoft csupán 10%-os kulccsal adózik. Az Egyesült Államok megengedi hogy ezt az alacsony adójú profitot hazavigyék további költségek nélkül támogatásképpen a saját szoftveriparuk és Írország számára, amely egyben történelmi szálakkal kapcsolódik az Egyesült Államok politikájához."

Az EU belpiaci biztosa, Charles McCreevy megelőzően az ír pénzügyminiszter volt, és ahogyan Mueller kifejezi "ebben a minőségében minden hónapban a Microsofttól szép csekket kapott, ezért ő a legjobb barátjuk a Bizottságban". Az ír kormány volt az Európai Unió -- és ezért a Tanács -- elnöke 2004 első felében, és összehangszerelte azt a politikai megegyezést a szoftverszabadalmi direktíváról, amely azóta folyamatosan kemény támadások és kritikák tárgya.

Most McCreevynek, mint EU biztosnak kell döntenie az Európai Parlament kéréséről, hogy érvénytelenítse ezt a politikai megegyezést azzal hogy az irányelv egész jogalkotási folyamatát újraindítja. Amikor a Bizottságot a múlt évben összeállították a 25 tagállam mindegyikéből egy biztossal, az ír kormány különösen ragaszkodott ahhoz hogy a jelöltje a belpiaci igazgatósághoz (Directorate General of Internal Market) tartozzon, amely igazgatóság kezdeményezte és felügyeli a szoftverszabadalmi irányelv folyamatát. Az irányelv érzékeny jellegét és az EU intézmények közötti potenciális konfliktust figyelembe véve kitalálható, hogy a Bizottság elnöke és alelnöke is be lesz vonva a Parlament újraindítási kérelméről szóló döntésbe.

A Microsoft nyomása az EU szoftverszabadalmak érdekében különös figyelmet kapott néhány nappal ezelőtt, amikot egy vezető dán üzleti lap a Microsoft dániai vezető lobbistáját idézte, aki azt mondta hogy Bill Gates megfenyegette a dán kormányt azzal, hogy 800 állást megszüntet ha az EU nem legalizálja a szoftverszabadalmakat. A dán szociáldemokraták egy sajtónyilatkozattal reagáltak, amely szerint "a zsarolás nem diktálhatja a dán politikát". A Microsoft később tagadta hogy Gates ilyen kijelentést tett volna, de beismerte hogy a szellemi tulajdonjogok és a kapcsolatuk a munkahelyek elhelyezkedésével témáját képezte a találkozónak.

Retrieved from http://swpat.zpok.hu/pmwiki/pmwiki.php/Main/ABundestagT%e1mogatjaAzEur%f3paiParlamentet
Page last modified on February 18, 2005, at 08:30 PM