view · edit · attach · print · history

Öt magyarországi egyesület és néhány kis- és középvállalkozás képviseletében egy nyolcfős delegáció utazott Brüsszelbe. Részt vettek egy meghallgatáson az Európa Parlamentben, valamint egy tudományos konferencián. Az látszik, hogy fontos nekik a dolog. Ez most valami olyan dolog ami csak az informatikusokat meg a szabadalmi jogászokat érinti, nem?

NEM. Az informatika jövője, és ezen keresztül a mi jólétünk függ tőle.

Mi történt volna akkor, ha Európa királyai az 1700-as években úgy döntenek, hogy a zene fejlődését elősegítendő, a zenei ötletekre szabadalmakat lehet bejegyezni? Valószínűleg ma szegényebbek lennénk nagyon sok zeneművel, például Beethoven szimfóniáival is. Egy zeneszerző a komponálás során nem csak a saját zenei ötleteit használja fel, hanem a már meglévőekből is válogat. A zene nem vákuumból születik, hanem az emberi kultúrára épít. Beethovennek ahhoz hogy a saját zenei ötleteiből nagyszerű szimfóniákat alkosson, építenie kellett az előtte járó zeneszerzők által felhalmozott zeneelméleti tudásra. Pontosan ezt akadályozták volna meg számára a szabadalmak. Voltek persze kísérleti zeneszerzők, akik kizárólag a saját ötleteiket használták fel; az általuk írt zenét nagyon kevesen képesek egyáltalán meghallgatni.

Egy szimfónia bonyolult dolog, és csak akkor szól jól, ha minden a helyén van. A szoftvereknél ugyanez a helyzet. Ma bármely bonyolultabb szoftver több bejegyzett szoftverszabadalomban leírt ötletet is felhasznál. Persze európában a szoftverszabadalmak illegálisak, még az a negyvenezer is amelyeket az Európai Szabadalmi Hivatal már bejegyzett.

Képzeljük el mi lenne, ha iskoláinkat egy mágikus mező segítségével védenénk a bombatámadásoktól, amely megakadályozza a robbanásokat. Ha mindenféle rossz fiúk kibiztosított kézigránátokat dobálnának be az iskolák ablakán, mindenki csak nevetne rajtuk. Csak akkor fagyna az arcokra a mosoly, ha a harmadik óra közepén megtudnánk, hogy az erőteret az igazgató a rossz fiúk unszolására kikapcsolja, amitől az összes bedobált kézigránát felrobban. Ha egyáltalán elhinnénk hogy ezt teszi, vagy fel tudnánk hirtelen mérni hogy ez mivel jár.

A szoftverszabadalmakkal kapcsolatban most pontosan ez történik. Az igazgató már szólt. Igaz hogy csak az éves karbantartást emlegette, a bombák meg az erőterek szóba sem kerültek. Mondta azt is közben, hogy 2010-re mi leszünk a legversenyképesebb tudásalapú társadalom. Csak azt felejtette el megmondani, hogy milyen tudásra fogunk alapulni.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 12:09 AM