view · edit · attach · print · history

2005. december 5. (Brüsszel, Belgium) Az EU egy „Nagy Testvér” törvényt fogad el, hogy minden elektronikus kommunikációt követhessen, figyelmeztet az FFII, a Müncheni székhelyű nemzetközi információjogi csoport.

„Képzeljen el egy világot, amelyben az Állam minden tevékenységét követi. Egy olyan világot, ahol számítógépek figyelik minden lépését. Egy világot, amelyben a magánélet halott, gépek vadásznak le percek alatt minden disszidenst. Egy világot, melyet nem választott ügynökségek uralnak, kéz a kézben együtt működve a kereskedelmi érdekekkel. Egy világot, ahol az állampolgároknak nincsen joguk, kivéve a fogyasztáshoz való jogot. Tudományos fantasztikum? A Gépek Kora? Nem, ez Európa, amely 2006-ban válik ilyenné.”

Így figyelmeztet Pieter Hintjens, az FFII elnöke. Azt mondja, hogy „az EU éppen egy olyan irányelvet kész elfogadni, amely minden kommunikációját követi. Ez a törvény amatőrökké degradálja a régi szovjet rendőrállamokat.”

Virsligyár


Mennyit segít az IBM és a SUN?

Florian Müller írt egy cikket a slashdotra, ami elmagyarázza a helyzetet azok számára, akik azt hiszik hogy a szabad szoftvert a szoftverszabadalmak nem veszélyeztetik. Egyúttal segít megérteni azt is, hogy mennyit segítenek a "szövetséges" vállalatok a közösségnek.

A cikk magyar fordítása

Az Adelphi alapokmány

Az Adelphi alapokmány a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok reformját tűzte ki célul, abból a felismerésből kiindulva, hogy ezek a szabályozások jelenleg éppen azokat a folyamatokat gátolják, amelyek elősegítésére létrehozták őket: az innovációt és a művészek megbeszülését.

Az alapokmányt nemzetközi hírű művészek, emberi jogi aktivisták, jogászok, közgazdászok és más szakértők készítették el.

Adelphi alapokmány


Közösségi szabadalom tanácsi szabályozás

A „verseny” addig marad szabad a szoftverfejlesztők között, ameddig nem sérülnek egyes nagyvállalatok érdekei. Maga az a tény, hogy ezek a nagyvállalatok immáron jogi eszközök alkalmazására kényszerülnek, számomra azt bizonyítja, hogy a szabadszoftverek – így a Perl, amely gyakran "ragasztó nyelv" is – igenis komoly szerepet töltenek be, és infrastrukturális szinten gyakorlatilag verhetetlenné váltak. A szabadalom egy olyan jogi eszköz, amely definíciószerűen a versenytársak kizárására szolgál. A szerzői joggal ellentétben, amely semmibe nem kerül, a szabadalmak nem érhetők el és nem fizethetők meg minden Perl fejlesztő számára. Volt tehát egy kísérlet a szoftverszabadalmi direktíva bevezetésére, ám az a nyáron elvetélt az Európai Parlamentben. Okulván a nyilvános vita okozta hátrányokból, egyes nagyvállalatok, az Európai Tanács és a szabadalmi hivatalok nevében az Európai Bizottságon keresztül egy újabb csendes kísérletet tesznek a közösségi szabadalom tanácsi szabályozásával, a nyilvánosság teljes kizárásával. Sokan alábecsülik lehetőségeiket, és nem hisznek abban, hogy befolyásolhatnak politikai döntéseket, főleg nem EU-szinten. Kiderült, hogy ez nem így van: igenis van befolyásunk.

Proposal for a EUROPEAN PARLIAMENT AND COUNCIL DIRECTIVE on criminal measures aimed at ensuring the enforcement of intellectual property rights Proposal for a COUNCIL REGULATION on the Community patent (presented by the Commission)


Szavazzon a szoftverszabadalmak ellen!

Képzelje el, hogy mit jelentene, ha a mi jelöltünk kapna egy olyan nagyon elismert díjat, amelyet a Microsoft a támogat, és egy olyan gálaeseményen mondhatna egy köszönő beszédet, amelyen rengeteg EU bizottsági tag, több EU tagország kormányfője van jelen, és amelyet egy szabadalompárti lobbista (Pat Cox) vezet le.

Ez a kampány egy ügy mellett szól, és nem egy személyről. Egy tiszteletreméltó bizottság Florian Müllert nevezte meg, mint a mozgalmunk vezetőjét, és ő tisztázta, hogy valójában mi mindannyian nyerünk, ha ő nyeri el a címet. Egy nyilvános internetes szavazás során, ha Ön és a barátai mellette szavaznak – bárhol is legyenek a világon – egy igencsak erőteljes üzenetet küldhetnek a politikusoknak, hogy a szoftverszabadalmak ellen kell cselekedni.

Amennyiben sikeres ez a kampány, a szoftverszabadalom problémája olyan ismertségi szintre jut, mint amilyet más, nagyobb politikai témák élveznek. Az ellenfeleink csak a kockafejűek hasfájásának próbálják beállítani a kérdést. De az internet erejével ismét be tudjuk bizonyítani, hogy tévednek.

A szoftverszabadalmak gátolják az újításokat, és igazságtalanul veszélyeztetik mind a szoftverfejlesztőket, mind a szoftverfelhasználókat. Július 6-án szerencsére az Európai Parlament visszautasította a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot, de a háború folytatódik.

Olyan erős ellenfelekkel nézünk szembe, mint Bono (U2), Bob Geldof, J.K. Rowling és további 46 más jelölt. Azonban van valódi esélyünk, mert a nyilvános internetes szavazás számunkra hazai pálya kell, hogy legyen.

Ha olyan weboldala van, amit olyan emberek látogatnak, akik tisztában vannak a szoftverszabadalmi problémával, kérem, az alábbi reklámcsíkok egyikét helyezze el rajta.

Szavazzon a szoftverszabadalmak ellen!


Így fognak minket bedutyizni...

Az EU Bizottsága javaslatot tett egy direktívára és egy keretszabályozásra, amely elméletileg arra lenne hivatott, hogy a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok megsértését a tagállamok egységes módon torolják meg. A javaslat szerint legalább négy éves szabadságvesztéssel lehetne sújtani a fájlcserélő szoftverek fejlesztőit, vagy azokat akik (például szavakkal) támogatják a "szellemi tulajdonjogok" megsértését.

Az IPR javaslat


Az Európai Parlament nemet mondott a szoftverszabadalmakra

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege Rocard beszéde


Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-én vagy 6-án lesz! Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

Teljes anyag: http://wiki.ffii.org/Plen05En Itt megtalálhatóak röviden

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni a magyar EP képviselőkkel, hogy ők is támogassák a 21 módosítást. A célunk, hogy a magyar képviselők is maradéktalanul támogassák az alábbi képviselők indítványait:

FIDESZ-MDF (Néppárt - EPP): Zuzana Roithova (Csehország) és volt lengyel Miniszterelnök Jerzy Buzek

MSZP (Szocialisták - PSE): Michel Rocard (Franciaország)

SZDSZ (Liberálisok - ALDE): Andrew Duff (Anglia)

Összesen 367 szavazatot kell megnyerni (megelőlegezzük, hogy a magyar képviselők többsége burkoltan a szoftverszabadalmak bevezetői pártján állnak - így rájuk fér a győzködés). Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő távol marad (ill. nemmel szavaz), akkor - mivel nem támogatja a módosító indítványokat - helyben hagyja a meglévő szöveget, ezáltal a szoftverszabadalmak mellett foglal állást.

Néma állampolgárnak a képviselője sem érti a szavát

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (nemzetközi hívókártya újságosoknál kapható, és ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 5-én vagy 6-án lesz.

A jelen állás mellett emailt küldeni időpocđékolás. A képviselők rutinszerűen figyelmen kívül hagyják az evvel a direktívával kapcsolatos emaileket, mert annyi van belőlük. Inkább telefonon próbálkozzunk (vagy személyes találkával, de ehhez talán túl késő van már).

  1. A legtöbb képviselő a jó dolgot akarja csinálni, de sokukat félrevezetett az agresszív szabadalompárti kampány, amiben a következőeket mondták nekik:
  • A cégek elhagyják az EU-t, ha az EU nem vezeti be a szoftverszabadalmakat. (Miért hagynák el? A cég helyének semmi köze ahhoz, hogy egy másik országban szabadalmaztathat-e.)
  • A direktíva jelenlegi szövege nem vezeti be a "tiszta" szoftverszabadalmakat, és emiatt az egész egy nagy hűhó semmiért. (Az Európai Szabadalmi hivatal máris sok szoftverszabadalmat bejegyzett, ám azok jelenleg nem érvényesíthetőek. A direktíva jelenlegi szövege alapján érvényesíthetőek lennének, ezért kell azt módosítani. Ha nem engedi a direktíva a szoftverszabadalmakat, akkor vajon az SAP, amely kizárólag szoftvert fejleszt, miért lobbizik mellette olyan agresszíven? És a Microsoft?)
  • Azok az emberek, akik nem akarnak szoftevrszabadalmakat, nem akarnak szabadalmat semmilyen gépre, ami tartalmaz számítógépet. (Ez nem igaz, a Rocard és Buzek féle módosítók nem tiltják meg a szabadalmakat olyan gépekre, amelyek számítógépet tartalmaznak.)
  1. Ha tudsz, telefonálás előtt tájékozódj arról, hogy a képviselő milyen álláspontot foglal el.
  2. Ne legyél ideges. Legyél udvarias, de világos azzal kapcsolatban, hogy a Tanács szövege sérti a saját/céged érdekeit, ha a Rocard és Buzek féle módosítókat nem szavazzák meg.

Tedd nyilvánvalóvá, hogy a szavazás alóli kibújás ugyanazt jelenti, mintha a szoftverszabadalmakra szavazna.

További részletek: http://wiki.ffii.org/Plen05En, http://wiki.ffii.org/AmPlenPr050701En


Beszámoló az EKTB szellemi tulajdon munkacsoportjában végzett munkáról.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK), Linux Ipari Szövetség (LIPSZ) közleménye


Az FFII (és a ZPOK) által javasolt szavazási tábla:

PDF (frangolul - ezt így szokás)


A Gazdasági Többség a Szoftverszabadalmak Ellen

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben történt konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetést és munkahelyek számát tekintve".

A Gazdasági Többség a Szoftverszabadalmak Ellen nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat a nyilatkozat aláírásával és (jó esetben) az FFII-nak vagy a Zöld Pók Alapítványnak befizetett támogatással támasztják alá.

Eddig 720 céges támogató regisztrált, legalább 1,549,787,755 EUR évi forgalmat képviselve és 16.783 foglalkoztatottat (nem minden támogató dönt úgy, hogy kitölti a cége adatait).

Regisztráld Te is cégedet, valamint szólj ismerőseidnek, ők is csatlakozzanak vállalkozásukkal a nyilatkozathoz!

Az economic-majority.com weboldala (angolul)


Félrevezető BSA-levélkampány a szofrverszabadalmak elfogadtatásáért

Értesüléseink szerint a BSA brüsszeli irodája a manipulatív leveleket és a támogatásra felkérő válaszleveleket elsősorban szabadalmi területen tevékenykedő, de a szoftverszabadalmak speciális kérdéskörét teljes mélységében nem ismerő szakembereknek postázta. Nyilvánvaló, hogy megfelelő félretájékoztatással olyan, a maguk területén kiemelkedő szaktekintélyek támogatását próbálják elnyerni, akik a szoftverszabadalmakkal eddig nem foglalkoztak, ezért nem biztos, hogy teljes rálátásuk van a területre. A levélkampány fontos eleme, hogy a cimzettnek vissza kell küldeni a támogatásáról biztosító válasz levelezőlapot (amelyhez a küldeményben bérmentesített légipostai boritékot is találhatunk). A visszaküldés címzettjei közt szerepelnek magyar EU parlamenti képviselők és maga José Manuel Barosso, az Európai Bizottság Elnöke, valamint az ellenőrzést céljából a BSA iroda is.

magyarul English


A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK)

véleménye az EP jogi bizottsága elé kerülő módosító indítványokról:

JuriVelemeny

Az MSZH által készített előterjesztés:

JuriHPOEloterjesztes

A szakmai szervezetek véleménye így (nem) tükröződött:

JuriEktbEloterjesztes


Szakmai összefogás a szoftverszabadalmi irányelv második olvasata előtt

Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK),

tájékoztatnak minden érdekeltet, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második Tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:

1. Az irányelvben minimálisan a következő elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak: - a szoftver nem része a technológia területének - a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható tanítással való definíciója.

A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.

2. A szervezetek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) Szellemi Tulajdon munkacsoportjának minden ülése elött sajtóközleményt jelentetnek meg az általuk képviselt álláspontról.

3. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő információkat időben megkapják: - A minisztériumok javaslata a munkacsoport számára az EKTB előterjesztésre. - A végleges előterjesztés, egyidőben az EKTB tagjai számára történő körözéssel - Az irányelvvel kapcsolatban az EKTB által a magyar COREPER képviselőnek adott instrukciók

4. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsájtott ilyen jellegű anyag.

5. A szervezetek a végleges előterjesztés ismeretében minden albizottsági ülés után, de a következő EKTB ülés előtt még a végleges előterjesztés ismeretének hiányában is közös sajtóközleményt jelentetnek meg, amely tartalmazza az általuk képviselt álláspontot, és hogy az hogyan jelent meg az előterjesztésben.

6. Az EKTB ülés után a szervezetek sajtóközleményt jelentetnek meg arról, hogy a COREPER képviselőnek adott instrukciók milyen viszonyban vannak az általuk képviselt állásponttal.

7. A fentiekben foglaltakat a szervezetek nyilvánosságra hozzák.

További információ:

Magosányi Árpád,

Zöld Pók Alapítvány swpat munkacsoport tel: 20/354-7513


Az Európai Parlament kezében van a szoftverszabadalmi irányelv

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9-e és 13-a között a Zöld Pók Alapítvány munkatársa az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselőkkel a direktíváról.

Az általunk javasolt módosítások a szoftverszabadalmak kizárását lényegében azáltal igyekeznek elérni, hogy a technika területét a természet erőivel definiálják, és explicit módon kizárják belőle az adatfeldolgozást. A szoftvert továbbra is teljes mértékben védi a szerzői jog, valamint javaslat összhangban áll a jelenleg is hatályos Európai Szabadalmi Egyezménnyel. Fontos megjegyezni, hogy nyilvánosan mindkét fél (a jelenlegi tervezet pártolói ill. ellenzői) azt állítja, hogy ki kell zárni a szoftverek szabadalmazhatóságát az irányelvből. Ennek ellenére sajnos a jelenlegi, közös álláspontként megfogalmazott szöveg [1] szándékosan tartalmaz olyan kiskapukat (2., 4. és 5. cikkely), amelyek lehetővé teszik a szoftverek szabadalmazását. Az EP az első olvasatban már egyszer „kijavította” a direktívát, ám a Bizottság és a Tanács az összes módosítást figyelmen kívül hagyta.

Amennyiben egyetért az FFII kiegészítő javaslataival [2] kérjük faxoljon el egy támogató levelet lehetőleg május 5-éig az alábbi faxszámokra:

Magyar Tartalomipari Szövetség: 06-1-375-9722 Zöld Pók Alapítvány: 06-1-216-7295

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a számítástechnikához kötődő vállalkozások fontosak, hanem minden vállalkozás, amely szoftvert használ – mert végső soron ők fogják megfizetni a szoftverek árába beépített licencdíjakat! Mintalevelek [3]

Rendelkezünk a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával.

[1] http://register.consilium.eu.int/pdf/hu/04/st09/st09713.hu04.pdf

[2] http://www.ffii.org/%7Ejmaebe/ep2r/ffiiam050423en.pdf

[3] http://swpat.zpok.hu/pmwiki/pmwiki.php?n=Main.Mintalevel0509

---

A Tanács elfogadta közös álláspontját

Részletek a luxemburgi elnök beszédéből:

" Spanyolország ellene szavazott, Ausztria, Belgium és Olaszország tartózkodott [...] [egyoldalú] nyilatkozatokat tett a Magyar, Lett, Holland, Lengyel és Dán delegáció. [...] szintén van egy nyilatkozatunk Ciprustól. [...] Ezt a Közös Álláspontot ma intézményi okokból fogadjuk el, azért, hogy ne teremtsünk precedenst amely azzal a hatással járhat, hogy további késleltetések keletkeznek a bonyolult jogalkotási folyamatokban, amely a döntéshozás. [...] Tudom, hogy a tagok egy része, beleértve azokat amelyeket említettem - Dánia, Lengyelország, Portugália jobbnak látta volna ha a témát amivel most foglalkozunk, B-pontként kezelnénk. "


BME KonferenciaA Bundestag támogatja az Európai Parlamentet


Thank You Poland

view · edit · attach · print · history
Page last modified on October 03, 2006, at 02:00 PM