view · edit · attach · print · history

Main.HomePage History

Hide minor edits - Show changes to markup

October 03, 2006, at 02:00 PM by 213.178.114.28 -
Added line 3:
Added line 6:
December 06, 2005, at 01:31 PM by 195.70.45.115 -
Added lines 1-10:

2005. december 5. (Brüsszel, Belgium) Az EU egy „Nagy Testvér” törvényt fogad el, hogy minden elektronikus kommunikációt követhessen, figyelmeztet az FFII, a Müncheni székhelyű nemzetközi információjogi csoport.

„Képzeljen el egy világot, amelyben az Állam minden tevékenységét követi. Egy olyan világot, ahol számítógépek figyelik minden lépését. Egy világot, amelyben a magánélet halott, gépek vadásznak le percek alatt minden disszidenst. Egy világot, melyet nem választott ügynökségek uralnak, kéz a kézben együtt működve a kereskedelmi érdekekkel. Egy világot, ahol az állampolgároknak nincsen joguk, kivéve a fogyasztáshoz való jogot. Tudományos fantasztikum? A Gépek Kora? Nem, ez Európa, amely 2006-ban válik ilyenné.”

Így figyelmeztet Pieter Hintjens, az FFII elnöke. Azt mondja, hogy „az EU éppen egy olyan irányelvet kész elfogadni, amely minden kommunikációját követi. Ez a törvény amatőrökké degradálja a régi szovjet rendőrállamokat.”

Virsligyár


November 16, 2005, at 04:01 PM by FM cikk -
Added lines 1-6:

Mennyit segít az IBM és a SUN?

Florian Müller írt egy cikket a slashdotra, ami elmagyarázza a helyzetet azok számára, akik azt hiszik hogy a szabad szoftvert a szoftverszabadalmak nem veszélyeztetik. Egyúttal segít megérteni azt is, hogy mennyit segítenek a "szövetséges" vállalatok a közösségnek.

A cikk magyar fordítása

October 20, 2005, at 11:30 AM by 195.70.45.115 -
Added lines 9-10:

Added lines 21-38:

Szavazzon a szoftverszabadalmak ellen!

Képzelje el, hogy mit jelentene, ha a mi jelöltünk kapna egy olyan nagyon elismert díjat, amelyet a Microsoft a támogat, és egy olyan gálaeseményen mondhatna egy köszönő beszédet, amelyen rengeteg EU bizottsági tag, több EU tagország kormányfője van jelen, és amelyet egy szabadalompárti lobbista (Pat Cox) vezet le.

Ez a kampány egy ügy mellett szól, és nem egy személyről. Egy tiszteletreméltó bizottság Florian Müllert nevezte meg, mint a mozgalmunk vezetőjét, és ő tisztázta, hogy valójában mi mindannyian nyerünk, ha ő nyeri el a címet. Egy nyilvános internetes szavazás során, ha Ön és a barátai mellette szavaznak – bárhol is legyenek a világon – egy igencsak erőteljes üzenetet küldhetnek a politikusoknak, hogy a szoftverszabadalmak ellen kell cselekedni.

Amennyiben sikeres ez a kampány, a szoftverszabadalom problémája olyan ismertségi szintre jut, mint amilyet más, nagyobb politikai témák élveznek. Az ellenfeleink csak a kockafejűek hasfájásának próbálják beállítani a kérdést. De az internet erejével ismét be tudjuk bizonyítani, hogy tévednek.

A szoftverszabadalmak gátolják az újításokat, és igazságtalanul veszélyeztetik mind a szoftverfejlesztőket, mind a szoftverfelhasználókat. Július 6-án szerencsére az Európai Parlament visszautasította a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot, de a háború folytatódik.

Olyan erős ellenfelekkel nézünk szembe, mint Bono (U2), Bob Geldof, J.K. Rowling és további 46 más jelölt. Azonban van valódi esélyünk, mert a nyilvános internetes szavazás számunkra hazai pálya kell, hogy legyen.

Ha olyan weboldala van, amit olyan emberek látogatnak, akik tisztában vannak a szoftverszabadalmi problémával, kérem, az alábbi reklámcsíkok egyikét helyezze el rajta.

Szavazzon a szoftverszabadalmak ellen!


October 17, 2005, at 12:24 PM by Adelphi charter -
Added lines 1-8:

Az Adelphi alapokmány

Az Adelphi alapokmány a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok reformját tűzte ki célul, abból a felismerésből kiindulva, hogy ezek a szabályozások jelenleg éppen azokat a folyamatokat gátolják, amelyek elősegítésére létrehozták őket: az innovációt és a művészek megbeszülését.

Az alapokmányt nemzetközi hírű művészek, emberi jogi aktivisták, jogászok, közgazdászok és más szakértők készítették el.

Adelphi alapokmány

October 11, 2005, at 02:29 PM by 195.70.45.115 -
Changed line 3 from:

A „verseny” addig marad szabad a szoftverfejlesztők között, ameddig nem sérülnek egyes nagyvállalatok érdekei. Mivel ezek a nagyvállalatok immáron jogi eszközök alkalmazására kényszerülnek, számomra azt bizonyítja, hogy a szabadszoftverek – így a Perl is – igenis komoly szerepet töltenek be, és infrastrukturális szinten gyakorlatilag verhetetlenné váltak. A szabadalom egy olyan jogi eszköz, amely definíciószerűen a versenytársak kizárására szolgál. A szerzői joggal ellentétben, amely semmibe nem kerül, a szabadalmak nem érhetők el és nem fizethetők meg minden Perl fejlesztő számára.

to:

A „verseny” addig marad szabad a szoftverfejlesztők között, ameddig nem sérülnek egyes nagyvállalatok érdekei. Maga az a tény, hogy ezek a nagyvállalatok immáron jogi eszközök alkalmazására kényszerülnek, számomra azt bizonyítja, hogy a szabadszoftverek – így a Perl, amely gyakran "ragasztó nyelv" is – igenis komoly szerepet töltenek be, és infrastrukturális szinten gyakorlatilag verhetetlenné váltak. A szabadalom egy olyan jogi eszköz, amely definíciószerűen a versenytársak kizárására szolgál. A szerzői joggal ellentétben, amely semmibe nem kerül, a szabadalmak nem érhetők el és nem fizethetők meg minden Perl fejlesztő számára.

October 11, 2005, at 01:25 PM by 195.70.45.115 -
Added lines 6-7:

Proposal for a EUROPEAN PARLIAMENT AND COUNCIL DIRECTIVE on criminal measures aimed at ensuring the enforcement of intellectual property rights

October 11, 2005, at 11:18 AM by j -
Added lines 1-8:

Közösségi szabadalom tanácsi szabályozás

A „verseny” addig marad szabad a szoftverfejlesztők között, ameddig nem sérülnek egyes nagyvállalatok érdekei. Mivel ezek a nagyvállalatok immáron jogi eszközök alkalmazására kényszerülnek, számomra azt bizonyítja, hogy a szabadszoftverek – így a Perl is – igenis komoly szerepet töltenek be, és infrastrukturális szinten gyakorlatilag verhetetlenné váltak. A szabadalom egy olyan jogi eszköz, amely definíciószerűen a versenytársak kizárására szolgál. A szerzői joggal ellentétben, amely semmibe nem kerül, a szabadalmak nem érhetők el és nem fizethetők meg minden Perl fejlesztő számára. Volt tehát egy kísérlet a szoftverszabadalmi direktíva bevezetésére, ám az a nyáron elvetélt az Európai Parlamentben. Okulván a nyilvános vita okozta hátrányokból, egyes nagyvállalatok, az Európai Tanács és a szabadalmi hivatalok nevében az Európai Bizottságon keresztül egy újabb csendes kísérletet tesznek a közösségi szabadalom tanácsi szabályozásával, a nyilvánosság teljes kizárásával. Sokan alábecsülik lehetőségeiket, és nem hisznek abban, hogy befolyásolhatnak politikai döntéseket, főleg nem EU-szinten. Kiderült, hogy ez nem így van: igenis van befolyásunk.

Proposal for a COUNCIL REGULATION on the Community patent (presented by the Commission)


Deleted lines 15-22:

...és így ölik meg Rudit

Rudi Cilibrasi Hepatitis C betegségben szenved. Amerikában él. A szülei már meghaltak ugyanettől a betegségtől. Nagyon úgy néz ki, hogy ő is meg fog halni. Pedig van a betegségére gyógyszer, ami hatásosnak is bizonyult nála. Csak éppen a "szellemi tulajdon" szabályozások miatt nem juthat hozzá a teljes kezeléshez szükséges adaghoz.

Rudi cikke Az indiai szabadalmi tv. elfogadásának körülménye


July 18, 2005, at 02:23 PM by 195.70.45.115 -
Changed line 18 from:

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege

to:

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege Rocard beszéde

July 17, 2005, at 10:37 PM by 81.182.172.171 -
Changed lines 3-4 from:

Az EU Bizottsága javaslatot tett egy direktívára és egy keretszabályozásra, amely elméletileg arra lenne hivatott, hogy a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok megsértését a tagállamok egységes módon torolják meg. A javaslat szerint legalább négy éves szabadságvesztéssel lehetne súlytani a fájlcserélő szoftverek fejlesztőit, vagy azokat akik (például szavakkal) támogatják a "szellemi tulajdonjogok" megsértését.

to:

Az EU Bizottsága javaslatot tett egy direktívára és egy keretszabályozásra, amely elméletileg arra lenne hivatott, hogy a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok megsértését a tagállamok egységes módon torolják meg. A javaslat szerint legalább négy éves szabadságvesztéssel lehetne sújtani a fájlcserélő szoftverek fejlesztőit, vagy azokat akik (például szavakkal) támogatják a "szellemi tulajdonjogok" megsértését.

Changed lines 13-14 from:

Az indiai szabadalmi tv. elgogadásának körülménye

to:

Az indiai szabadalmi tv. elfogadásának körülménye

July 15, 2005, at 10:20 AM by IP protekt -
Changed lines 13-14 from:
to:

Az indiai szabadalmi tv. elgogadásának körülménye

July 14, 2005, at 07:24 PM by IPRjavaslat -
Added lines 1-14:

Így fognak minket bedutyizni...

Az EU Bizottsága javaslatot tett egy direktívára és egy keretszabályozásra, amely elméletileg arra lenne hivatott, hogy a "szellemi tulajdon"-al kapcsolatos jogok megsértését a tagállamok egységes módon torolják meg. A javaslat szerint legalább négy éves szabadságvesztéssel lehetne súlytani a fájlcserélő szoftverek fejlesztőit, vagy azokat akik (például szavakkal) támogatják a "szellemi tulajdonjogok" megsértését.

Az IPR javaslat


...és így ölik meg Rudit

Rudi Cilibrasi Hepatitis C betegségben szenved. Amerikában él. A szülei már meghaltak ugyanettől a betegségtől. Nagyon úgy néz ki, hogy ő is meg fog halni. Pedig van a betegségére gyógyszer, ami hatásosnak is bizonyult nála. Csak éppen a "szellemi tulajdon" szabályozások miatt nem juthat hozzá a teljes kezeléshez szükséges adaghoz.

Rudi cikke


July 11, 2005, at 01:01 PM by votes -
Changed line 3 from:

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege

to:

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege

July 06, 2005, at 08:02 PM by 62.68.182.34 -
Changed lines 4-5 from:
to:

July 06, 2005, at 08:01 PM by 62.68.182.34 -
Changed lines 1-2 from:

Az Európai Parlament nemet mondott a szoftverszabadalmakra.

to:

Az Európai Parlament nemet mondott a szoftverszabadalmakra

July 06, 2005, at 08:00 PM by 62.68.182.34 -
Added lines 1-4:

Az Európai Parlament nemet mondott a szoftverszabadalmakra.

Strasbourg/Budapest, 2005. július 6. - Az Európai Parlament a mai napon elsöprő többséggel elvetette a szoftverszabadalmi irányelvet. Az elutasítás egyértelmű válasz volt arra, hogy a brüsszeli Bizottság februárban megtagadta az irányelv jogalkotási folyamatának újraindítását, valamint arra, hogy a Tanács nem volt hajlandó párbeszédbe kezdeni az Európai Parlamenttel. Az FSF.hu Alapítvány, HTE Informatikai Szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Netért Egyesület, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament egyértelmű nemet mondott a nem megfelelő törvényjavaslatra és magára a folyamatra is. A sajtóközlemény teljes szövege

July 04, 2005, at 12:25 PM by Mit mondjunk -
Changed lines 20-34 from:
 1. At this stage sending an email is a complete waste of time, MEPs now routinely ignore emails about this Directive because they have been swamped. You need to phone them(or meet them, but it is probably too late for that now)
 2. Most MEPs want to do the right thing, but many have been mislead by an aggressive pro-patent campaign that have variously claimed:
 • That companies will leave the EU if the EU doesn't introduce software patents (why? Your location makes no difference as to whether or not you can file for patents in other countries)
 • That the current text of the Directive won't introduce "pure" software patents, and so this is all a fuss about nothing (wrong, the European Patent Office has already granted http://www.ffii.org many software patents that are currently unenforceable, but would become enforceable if the Directive isn't amended)
 • That people who don't want software patents really don't want patents on any machine that might include a computer (wrong, the Rocard-Bozek amendments won't prevent patents on machines that contain computers)
 1. If you can, try to research your MEPs position on the issue before phoning them - a lehgtöbb magyar képviselő pro-patent állásponton van
 2. Don't rant and rave. Be polite, but clear that the council text will hurt you/your business unless the Rocard-Buzek re-tabled amendments are passed.
 3. Stress that a no-vote or an abstention counts as a vote in favour of software patentability.
to:

A jelen állás mellett emailt küldeni időpocđékolás. A képviselők rutinszerűen figyelmen kívül hagyják az evvel a direktívával kapcsolatos emaileket, mert annyi van belőlük. Inkább telefonon próbálkozzunk (vagy személyes találkával, de ehhez talán túl késő van már).

 1. A legtöbb képviselő a jó dolgot akarja csinálni, de sokukat félrevezetett az agresszív szabadalompárti kampány, amiben a következőeket mondták nekik:
 • A cégek elhagyják az EU-t, ha az EU nem vezeti be a szoftverszabadalmakat. (Miért hagynák el? A cég helyének semmi köze ahhoz, hogy egy másik országban szabadalmaztathat-e.)
 • A direktíva jelenlegi szövege nem vezeti be a "tiszta" szoftverszabadalmakat, és emiatt az egész egy nagy hűhó semmiért. (Az Európai Szabadalmi hivatal máris sok szoftverszabadalmat bejegyzett, ám azok jelenleg nem érvényesíthetőek. A direktíva jelenlegi szövege alapján érvényesíthetőek lennének, ezért kell azt módosítani. Ha nem engedi a direktíva a szoftverszabadalmakat, akkor vajon az SAP, amely kizárólag szoftvert fejleszt, miért lobbizik mellette olyan agresszíven? És a Microsoft?)
 • Azok az emberek, akik nem akarnak szoftevrszabadalmakat, nem akarnak szabadalmat semmilyen gépre, ami tartalmaz számítógépet. (Ez nem igaz, a Rocard és Buzek féle módosítók nem tiltják meg a szabadalmakat olyan gépekre, amelyek számítógépet tartalmaznak.)
 1. Ha tudsz, telefonálás előtt tájékozódj arról, hogy a képviselő milyen álláspontot foglal el.
 2. Ne legyél ideges. Legyél udvarias, de világos azzal kapcsolatban, hogy a Tanács szövege sérti a saját/céged érdekeit, ha a Rocard és Buzek féle módosítókat nem szavazzák meg.

Tedd nyilvánvalóvá, hogy a szavazás alóli kibújás ugyanazt jelenti, mintha a szoftverszabadalmakra szavazna.

July 03, 2005, at 08:56 AM by 195.111.160.204 -
Added lines 16-17:

Néma állampolgárnak a képviselője sem érti a szavát

Added lines 20-34:
 1. At this stage sending an email is a complete waste of time, MEPs now routinely ignore emails about this Directive because they have been swamped. You need to phone them(or meet them, but it is probably too late for that now)
 2. Most MEPs want to do the right thing, but many have been mislead by an aggressive pro-patent campaign that have variously claimed:
 • That companies will leave the EU if the EU doesn't introduce software patents (why? Your location makes no difference as to whether or not you can file for patents in other countries)
 • That the current text of the Directive won't introduce "pure" software patents, and so this is all a fuss about nothing (wrong, the European Patent Office has already granted http://www.ffii.org many software patents that are currently unenforceable, but would become enforceable if the Directive isn't amended)
 • That people who don't want software patents really don't want patents on any machine that might include a computer (wrong, the Rocard-Bozek amendments won't prevent patents on machines that contain computers)
 1. If you can, try to research your MEPs position on the issue before phoning them - a lehgtöbb magyar képviselő pro-patent állásponton van
 2. Don't rant and rave. Be polite, but clear that the council text will hurt you/your business unless the Rocard-Buzek re-tabled amendments are passed.
 3. Stress that a no-vote or an abstention counts as a vote in favour of software patentability.
July 03, 2005, at 01:02 AM by v 6 -
Changed lines 1-2 from:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-én vagy 6-án lesz!

to:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-én vagy 6-án lesz! Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

Deleted lines 4-7:

Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

July 03, 2005, at 01:00 AM by v 6 -
Changed lines 1-2 from:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-en vagy 6-an lesz!

to:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-én vagy 6-án lesz!

July 03, 2005, at 12:59 AM by v 6 -
Changed lines 13-14 from:

MSZP (Szocialisták - PSE): Rocard (Franciaország)

to:

MSZP (Szocialisták - PSE): Michel Rocard (Franciaország)

July 03, 2005, at 12:59 AM by v 6 -
Changed lines 1-2 from:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató

to:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató, a szavazás július 5-en vagy 6-an lesz!

July 03, 2005, at 12:45 AM by kedden mar szavaznak -
Changed lines 20-21 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (nemzetközi hívókártya újságosoknál kapható, és ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 6-án lesz.

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (nemzetközi hívókártya újságosoknál kapható, és ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 5-én vagy 6-án lesz.

July 03, 2005, at 12:41 AM by 195.111.160.171 -
Changed lines 20-23 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 6-án lesz.

A dirketíva módosításához szükséges minimum.

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (nemzetközi hívókártya újságosoknál kapható, és ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 6-án lesz.

July 03, 2005, at 12:40 AM by 195.111.160.171 -
Changed lines 20-21 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül (ha nincsen fax, a postán kb. 500 Ft-ért lehet igénybe venni - ez az egyik legjobb befektetés lehet), a szavazás 2005. július 6-án lesz.

July 02, 2005, at 11:50 PM by mod -
Changed lines 18-19 from:

Összesen 367 szavazatnak a felét kell megnyerni (megelőlegezzük, hogy a magyar képviselők többsége burkoltan a szoftverszabadalmak bevezetői pártján állnak - így rájuk fér a győzködés). Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő távol marad (ill. nemmel szavaz), akkor - mivel nem támogatja a módosító indítványokat - helyben hagyja a meglévő szöveget, ezáltal a szoftverszabadalmak mellett foglal állást.

to:

Összesen 367 szavazatot kell megnyerni (megelőlegezzük, hogy a magyar képviselők többsége burkoltan a szoftverszabadalmak bevezetői pártján állnak - így rájuk fér a győzködés). Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő távol marad (ill. nemmel szavaz), akkor - mivel nem támogatja a módosító indítványokat - helyben hagyja a meglévő szöveget, ezáltal a szoftverszabadalmak mellett foglal állást.

July 02, 2005, at 11:38 PM by mod -
Added lines 1-6:

Minimum 6 módosításhoz kell elegendő támogató

Teljes anyag: http://wiki.ffii.org/Plen05En Itt megtalálhatóak röviden


July 02, 2005, at 10:24 PM by minmod -
Changed lines 16-17 from:

További részletek: http://wiki.ffii.org/AmPlenPr050701En

to:

A dirketíva módosításához szükséges minimum.

További részletek: http://wiki.ffii.org/Plen05En, http://wiki.ffii.org/AmPlenPr050701En

July 01, 2005, at 03:29 PM by EP vote -
Changed lines 14-15 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon, faxon? keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon ill. faxon keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

July 01, 2005, at 03:27 PM by EP vote -
Changed lines 14-15 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon, faxon? keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

July 01, 2005, at 03:22 PM by EP vote -
Changed lines 1-2 from:

Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

to:

Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

Changed lines 14-15 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül, a szavazás 2005. július 6-án lesz.

July 01, 2005, at 03:16 PM by EP vote -
Changed lines 3-4 from:

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni a magyar EP képviselőkkel: hogy ők is támogassák a 21 módosítást.

to:

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni a magyar EP képviselőkkel, hogy ők is támogassák a 21 módosítást. A célunk, hogy a magyar képviselők is maradéktalanul támogassák az alábbi képviselők indítványait:

July 01, 2005, at 02:53 PM by EP vote -
Changed lines 3-4 from:

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni az EP képviselőkkel: hogy ők is támogassák a 21 módosítást.

to:

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni a magyar EP képviselőkkel: hogy ők is támogassák a 21 módosítást.

Changed lines 14-15 from:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül

to:

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül

July 01, 2005, at 02:52 PM by EP vote -
Added lines 1-19:

Az EP képviselők még felülbírálhatják a JURI álláspontját

Az FFII sikeresen újra napirendre tűzött 21 lényeges módosító indítványt. Minden politikai oldalról sikerült 37 EP képviselőt találni, akik támogatják a módosítókat. Érdemes tehát beszélni az EP képviselőkkel: hogy ők is támogassák a 21 módosítást.

FIDESZ-MDF (Néppárt - EPP): Zuzana Roithova (Csehország) és volt lengyel Miniszterelnök Jerzy Buzek

MSZP (Szocialisták - PSE): Rocard (Franciaország)

SZDSZ (Liberálisok - ALDE): Andrew Duff (Anglia)

Összesen 367 szavazatnak a felét kell megnyerni (megelőlegezzük, hogy a magyar képviselők többsége burkoltan a szoftverszabadalmak bevezetői pártján állnak - így rájuk fér a győzködés). Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő távol marad (ill. nemmel szavaz), akkor - mivel nem támogatja a módosító indítványokat - helyben hagyja a meglévő szöveget, ezáltal a szoftverszabadalmak mellett foglal állást.

Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot az EP képviselőkkel telefonon keresztül

További részletek: http://wiki.ffii.org/AmPlenPr050701En


June 20, 2005, at 12:55 PM by 62.68.168.206 -
Changed lines 1-2 from:

Beszámoló az EKTB szellemi tulajdon munkacsoportjában végzett munkáról.

to:

Beszámoló az EKTB szellemi tulajdon munkacsoportjában végzett munkáról.

June 20, 2005, at 09:35 AM by ed -
Changed lines 4-5 from:

Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK), Linux Ipari Szövetség (LIPSZ) kozl0620

to:

Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK), Linux Ipari Szövetség (LIPSZ) közleménye

June 20, 2005, at 09:30 AM by ed -
Added lines 1-7:

Beszámoló az EKTB szellemi tulajdon munkacsoportjában végzett munkáról.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK), Linux Ipari Szövetség (LIPSZ) kozl0620


June 17, 2005, at 08:55 AM by 62.68.168.206 -
Changed lines 1-2 from:

Az FFII (és a ZPOK) által javasolt szavazási tábla:

to:

Az FFII (és a ZPOK) által javasolt szavazási tábla:

Changed lines 5-6 from:
to:

A Gazdasági Többség a Szoftverszabadalmak Ellen

Changed lines 9-10 from:

A következő nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat az FFII-nak befizetett támogatással támasztják alá.

to:

A Gazdasági Többség a Szoftverszabadalmak Ellen nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat a nyilatkozat aláírásával és (jó esetben) az FFII-nak vagy a Zöld Pók Alapítványnak befizetett támogatással támasztják alá.

Changed lines 13-14 from:

Regisztrálj Te is!

to:

Regisztráld Te is cégedet, valamint szólj ismerőseidnek, ők is csatlakozzanak vállalkozásukkal a nyilatkozathoz!

Added lines 18-19:

Félrevezető BSA-levélkampány a szofrverszabadalmak elfogadtatásáért

Added lines 45-46:

Szakmai összefogás a szoftverszabadalmi irányelv második olvasata előtt

Changed lines 85-86 from:

Az Európai Parlament kezében van a szoftverszabadalmi irányelv

to:

Az Európai Parlament kezében van a szoftverszabadalmi irányelv

June 15, 2005, at 09:18 PM by ed -
Added lines 12-13:

Regisztrálj Te is!

June 15, 2005, at 09:18 PM by ed -
Changed lines 10-11 from:
to:

Eddig 720 céges támogató regisztrált, legalább 1,549,787,755 EUR évi forgalmat képviselve és 16.783 foglalkoztatottat (nem minden támogató dönt úgy, hogy kitölti a cége adatait).

June 15, 2005, at 09:14 PM by ed -
Changed lines 1-2 from:

Az FFII által javasolt szavazási tábla:

to:

Az FFII (és a ZPOK) által javasolt szavazási tábla:

June 15, 2005, at 09:11 PM by voting table -
Added lines 1-5:

Az FFII által javasolt szavazási tábla:

PDF (frangolul - ezt így szokás)


June 15, 2005, at 09:06 PM by typo -
Changed lines 1-5 from:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetést és munkahelyek számát tekintve".

A következő nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat az FFII-nak befizetett támogatással támasztják alá

to:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben történt konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetést és munkahelyek számát tekintve".

A következő nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat az FFII-nak befizetett támogatással támasztják alá.

June 15, 2005, at 07:27 PM by leforditottam -
Changed lines 1-2 from:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetés és munkahelyek számát tekintve".

to:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetést és munkahelyek számát tekintve".

June 15, 2005, at 07:27 PM by leforditottam -
Changed lines 1-2 from:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftevrszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetés és munkahelyek számát tekintve".

to:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftverszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetés és munkahelyek számát tekintve".

Changed line 6 from:

Az economic-majority.com weboldal (angolul)

to:

Az economic-majority.com weboldala (angolul)

June 15, 2005, at 07:26 PM by leforditottam -
Changed lines 1-6 from:

The European Commission says that there is an "economic majority" in favour of software patents. This is what they concluded from a consultation in 2000, where more than 90% of the respondents were against software patents, but those that were in favour were claimed to have greater weight "in terms of investments and jobs".

The signatories of the following declaration would like to make it clear that the Commission was wrong and are supporting their vote by donating funds to the work of the FFII.

English (le lehet fordítani ;-)

to:

Az Európai Bizottság azt mondja, hogy a szoftevrszabadalmak mellett van a "gazdasági többség" ("economic majority". Ezt a 2000-ben türtént konzultációból szűrték le, ahol a válaszolók több mint 90%-a a szoftverszabadalmak ellen volt, de azok, akik mellette voltak, nagyobb súlyunak vallották magukat "a befektetés és munkahelyek számát tekintve".

A következő nyilatkozat aláírói szeretnék egyértelműsíteni, hogy a Bizottság tévedett, és a szavazatukat az FFII-nak befizetett támogatással támasztják alá

Az economic-majority.com weboldal (angolul)

June 14, 2005, at 07:50 PM by ecomaj -
Added lines 1-8:

The European Commission says that there is an "economic majority" in favour of software patents. This is what they concluded from a consultation in 2000, where more than 90% of the respondents were against software patents, but those that were in favour were claimed to have greater weight "in terms of investments and jobs".

The signatories of the following declaration would like to make it clear that the Commission was wrong and are supporting their vote by donating funds to the work of the FFII.

English (le lehet fordítani ;-)


June 13, 2005, at 03:30 PM by bsa -
Changed line 3 from:

magyarul english

to:

magyarul English

June 13, 2005, at 03:25 PM by bsa -
Changed line 3 from:

magyarul angolul

to:

magyarul english

June 13, 2005, at 12:59 PM by bsa -
Added lines 1-5:

Értesüléseink szerint a BSA brüsszeli irodája a manipulatív leveleket és a támogatásra felkérő válaszleveleket elsősorban szabadalmi területen tevékenykedő, de a szoftverszabadalmak speciális kérdéskörét teljes mélységében nem ismerő szakembereknek postázta. Nyilvánvaló, hogy megfelelő félretájékoztatással olyan, a maguk területén kiemelkedő szaktekintélyek támogatását próbálják elnyerni, akik a szoftverszabadalmakkal eddig nem foglalkoztak, ezért nem biztos, hogy teljes rálátásuk van a területre. A levélkampány fontos eleme, hogy a cimzettnek vissza kell küldeni a támogatásáról biztosító válasz levelezőlapot (amelyhez a küldeményben bérmentesített légipostai boritékot is találhatunk). A visszaküldés címzettjei közt szerepelnek magyar EU parlamenti képviselők és maga José Manuel Barosso, az Európai Bizottság Elnöke, valamint az ellenőrzést céljából a BSA iroda is.

magyarul angolul


June 12, 2005, at 02:43 AM by 195.228.36.114 -
Added lines 12-15:

Az MSZH által készített előterjesztés:

JuriHPOEloterjesztes

June 12, 2005, at 02:16 AM by 195.228.36.114 -
Added lines 12-15:

A szakmai szervezetek véleménye így (nem) tükröződött:

JuriEktbEloterjesztes

June 12, 2005, at 02:13 AM by 195.228.36.114 -
Added lines 1-50:

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK)

véleménye az EP jogi bizottsága elé kerülő módosító indítványokról:

JuriVelemeny


Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK),

tájékoztatnak minden érdekeltet, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második Tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:

1. Az irányelvben minimálisan a következő elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak: - a szoftver nem része a technológia területének - a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható tanítással való definíciója.

A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.

2. A szervezetek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) Szellemi Tulajdon munkacsoportjának minden ülése elött sajtóközleményt jelentetnek meg az általuk képviselt álláspontról.

3. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő információkat időben megkapják: - A minisztériumok javaslata a munkacsoport számára az EKTB előterjesztésre. - A végleges előterjesztés, egyidőben az EKTB tagjai számára történő körözéssel - Az irányelvvel kapcsolatban az EKTB által a magyar COREPER képviselőnek adott instrukciók

4. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsájtott ilyen jellegű anyag.

5. A szervezetek a végleges előterjesztés ismeretében minden albizottsági ülés után, de a következő EKTB ülés előtt még a végleges előterjesztés ismeretének hiányában is közös sajtóközleményt jelentetnek meg, amely tartalmazza az általuk képviselt álláspontot, és hogy az hogyan jelent meg az előterjesztésben.

6. Az EKTB ülés után a szervezetek sajtóközleményt jelentetnek meg arról, hogy a COREPER képviselőnek adott instrukciók milyen viszonyban vannak az általuk képviselt állásponttal.

7. A fentiekben foglaltakat a szervezetek nyilvánosságra hozzák.

További információ:

Magosányi Árpád,

Zöld Pók Alapítvány swpat munkacsoport tel: 20/354-7513


June 10, 2005, at 02:10 PM by 62.112.217.171 -
Changed lines 3-4 from:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9-e és 13-a között a Zöld Pók Alapítvány az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselőkkel a direktíváról.

to:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9-e és 13-a között a Zöld Pók Alapítvány munkatársa az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselőkkel a direktíváról.

May 03, 2005, at 01:13 PM by j -
Changed lines 5-8 from:

Az általunk javasolt módosítások a szoftverszabadalmak kizárását lényegében azáltal igyekeznek elérni, hogy a technika területét a természet erőivel definiálják, és explicit módon kizárják belőle az adatfeldolgozást. A szoftvert továbbra is teljes mértékben védi a szerzői jog, valamint javaslat összhangban áll a jelenleg is hatályos Európai Szabadalmi Egyezménnyel. Fontos megjegyezni, hogy nyilvánosan mindkét fél (a jelenlegi tervezet pártolói ill. ellenzői) azt állítja, hogy ki kell zárni a szoftverek szabadalmazhatóságát az irányelvből. Ennek ellenére sajnos a jelenlegi, közös álláspontként megfogalmazott szöveg [1] szándékosan tartalmaz olyan kiskapukat (2., 4. és 5. cikkely), amelyek lehetővé teszik a szoftverek szabadalmazását. Az EP az első olvasatban már egyszer „kijavította” a direktívát, ám a Bizottság és a Tanács az összes módosítást figyelmen kívül hagyta.

Amennyiben egyetért az FFII kiegészítő javaslataival [2] kérjük faxoljon el egy támogató levelet lehetőleg május 5-éig az alábbi faxszámokra:

to:

Az általunk javasolt módosítások a szoftverszabadalmak kizárását lényegében azáltal igyekeznek elérni, hogy a technika területét a természet erőivel definiálják, és explicit módon kizárják belőle az adatfeldolgozást. A szoftvert továbbra is teljes mértékben védi a szerzői jog, valamint javaslat összhangban áll a jelenleg is hatályos Európai Szabadalmi Egyezménnyel. Fontos megjegyezni, hogy nyilvánosan mindkét fél (a jelenlegi tervezet pártolói ill. ellenzői) azt állítja, hogy ki kell zárni a szoftverek szabadalmazhatóságát az irányelvből. Ennek ellenére sajnos a jelenlegi, közös álláspontként megfogalmazott szöveg [1] szándékosan tartalmaz olyan kiskapukat (2., 4. és 5. cikkely), amelyek lehetővé teszik a szoftverek szabadalmazását. Az EP az első olvasatban már egyszer „kijavította” a direktívát, ám a Bizottság és a Tanács az összes módosítást figyelmen kívül hagyta.

Amennyiben egyetért az FFII kiegészítő javaslataival [2] kérjük faxoljon el egy támogató levelet lehetőleg május 5-éig az alábbi faxszámokra:

Changed lines 12-13 from:

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a számítástechnikához kötődő vállalkozások fontosak, hanem minden vállalkozás, amely szoftvert használ – mert végső soron ők fogják megfizetni a szoftverek árába beépített licencdíjakat! Mintalevelek [3]

to:

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a számítástechnikához kötődő vállalkozások fontosak, hanem minden vállalkozás, amely szoftvert használ – mert végső soron ők fogják megfizetni a szoftverek árába beépített licencdíjakat! Mintalevelek [3]

Added line 17:
Added line 19:
Added lines 21-22:
May 03, 2005, at 01:10 PM by j -
Changed lines 1-7 from:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A magyar kis- és középvállalkozások valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9.-e és 13.-a között a ZPOK az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselokkel a direktíváról.

Rendelkezük a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Alapítvány, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával. Hogy ez a kör folyamatosan bővülhessen - amennyiben egyetértesz az FFII kiegészíto javaslataival - kérjük faxolj el egy támogató levelet lehetőleg május 5.-éig az alábbi faxszámra: (1) 216-7295. Mintalevél

to:

Az Európai Parlament kezében van a szoftverszabadalmi irányelv

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A kis- és középvállalkozások, valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9-e és 13-a között a Zöld Pók Alapítvány az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselőkkel a direktíváról.

Az általunk javasolt módosítások a szoftverszabadalmak kizárását lényegében azáltal igyekeznek elérni, hogy a technika területét a természet erőivel definiálják, és explicit módon kizárják belőle az adatfeldolgozást. A szoftvert továbbra is teljes mértékben védi a szerzői jog, valamint javaslat összhangban áll a jelenleg is hatályos Európai Szabadalmi Egyezménnyel. Fontos megjegyezni, hogy nyilvánosan mindkét fél (a jelenlegi tervezet pártolói ill. ellenzői) azt állítja, hogy ki kell zárni a szoftverek szabadalmazhatóságát az irányelvből. Ennek ellenére sajnos a jelenlegi, közös álláspontként megfogalmazott szöveg [1] szándékosan tartalmaz olyan kiskapukat (2., 4. és 5. cikkely), amelyek lehetővé teszik a szoftverek szabadalmazását. Az EP az első olvasatban már egyszer „kijavította” a direktívát, ám a Bizottság és a Tanács az összes módosítást figyelmen kívül hagyta.

Amennyiben egyetért az FFII kiegészítő javaslataival [2] kérjük faxoljon el egy támogató levelet lehetőleg május 5-éig az alábbi faxszámokra:

Magyar Tartalomipari Szövetség: 06-1-375-9722 Zöld Pók Alapítvány: 06-1-216-7295

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a számítástechnikához kötődő vállalkozások fontosak, hanem minden vállalkozás, amely szoftvert használ – mert végső soron ők fogják megfizetni a szoftverek árába beépített licencdíjakat! Mintalevelek [3]

Rendelkezünk a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával.

[1] http://register.consilium.eu.int/pdf/hu/04/st09/st09713.hu04.pdf [2] http://www.ffii.org/%7Ejmaebe/ep2r/ffiiam050423en.pdf [3] http://swpat.zpok.hu/pmwiki/pmwiki.php?n=Main.Mintalevel0509

May 03, 2005, at 10:55 AM by j -
Changed line 1 from:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A magyar szoftveriparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások valamint

to:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A magyar kis- és középvállalkozások valamint

May 03, 2005, at 10:54 AM by j -
Changed lines 5-8 from:

Rendelkezük a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Alapítvány, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával. Hogy ez a kör folyamatosan bővülhessen - amennyiben egyetértesz az FFII kiegészíto javaslataival - kérjük faxolj el egy támogató levelet az alábbi faxszámra: (1) 216-7295. Mintalevél

to:

Rendelkezük a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Alapítvány, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával. Hogy ez a kör folyamatosan bővülhessen - amennyiben egyetértesz az FFII kiegészíto javaslataival - kérjük faxolj el egy támogató levelet lehetőleg május 5.-éig az alábbi faxszámra: (1) 216-7295. Mintalevél

May 03, 2005, at 10:17 AM by j -
Added lines 1-10:

A szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban a Tanács elfogadta közös álláspontját, így az ismét a Parlament elé került. A magyar szoftveriparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások valamint civil szervezetek megkülönböztetett figyelemmel kísérik a direktíva sorsát. Ezért 2005. május 9.-e és 13.-a között a ZPOK az FFII segítségével Strasbourgban beszél a magyar EP képviselokkel a direktíváról.

Rendelkezük a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány, az FSN.hu Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Alapítvány, az FFII és a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága, valamint egy sor informatikai kis- és középvállalkozás támogatásával. Hogy ez a kör folyamatosan bővülhessen - amennyiben egyetértesz az FFII kiegészíto javaslataival - kérjük faxolj el egy támogató levelet az alábbi faxszámra: (1) 216-7295. Mintalevél

---

March 11, 2005, at 01:24 PM by 62.68.171.147 -
Changed lines 1-2 from:
to:
March 11, 2005, at 09:55 AM by Mag -
Changed lines 1-2 from:

[[Marc08essay|A Tanács elogadta közös álláspontját]

to:
March 11, 2005, at 09:55 AM by Mag -
Changed lines 1-2 from:

A Tanács elogadta közös álláspontját

to:

[[Marc08essay|A Tanács elogadta közös álláspontját]

March 11, 2005, at 09:54 AM by Mag -
Added lines 3-19:

Részletek a luxemburgi elnök beszédéből:

" Spanyolország ellene szavazott, Ausztria, Belgium és Olaszország tartózkodott [...] [egyoldalú] nyilatkozatokat tett a Magyar, Lett, Holland, Lengyel és Dán delegáció. [...] szintén van egy nyilatkozatunk Ciprustól. [...] Ezt a Közös Álláspontot ma intézményi okokból fogadjuk el, azért, hogy ne teremtsünk precedenst amely azzal a hatással járhat, hogy további késleltetések keletkeznek a bonyolult jogalkotási folyamatokban, amely a döntéshozás. [...] Tudom, hogy a tagok egy része, beleértve azokat amelyeket említettem - Dánia, Lengyelország, Portugália jobbnak látta volna ha a témát amivel most foglalkozunk, B-pontként kezelnénk. "

March 11, 2005, at 08:16 AM by Mag -
Deleted lines 5-25:

Szakmai konferenciát rendez a BME "a számítógépen megvalósított találmányok szabadalmazásának hatásai" címmel. A konferencia 2005. március 3-án lesz, 9.00 és 14.00 óra között, az IB017-es konferenciateremben (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.).

Előadók:

  * Prof. Arató Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja
  * Mark MacGann, az EICTA (Európai Infokommunikációs Technológiai és Szórakoztató Elektronikai Gyártók Szövetsége) igazgatója
  * Prof. Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára
  * Dr. Karsay Enikő, a szabadalmakkal foglalkozó SBG&K Ügyvédi Iroda jogi szakértője
  * Tóth P. Péter, a Nokia Magyarország ügyvezető igazgatója
  * Balsai Péter, a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke
  * Szentiványi Gábor PhD., Linux Ipari Szövetség elnöke
  * Schwarczkopf József, a Magyar Szabadalmi Hivatal villamossági és fizikai osztályának vezetője
  * Sergej Koperdak, a CompTIA/Initiative for Software Choice (ISC) tanácsadója 

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell a következő címen: konferencia0303@aut.bme.hu mailto:konferencia0303@aut.bme.hu

A meghívó letölthető innen, frappánsan Microsoft Word dokumentumként.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem http://www.bme.hu/

Changed lines 12-48 from:

Ünnepség

2005. február 10-én ünnepséget tartottunk, amelyen megköszöntük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

Az ünnepséget a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt tartottukk. (1062 Budapest, Városligeti fasor 16.)

Az ünnepség fényét fáklyákkal emeltük.

Menetrend:

    16:30 Gyülekezés 
    17:00 Köszöntő, beszéd
    17:30 Köszönőlevél átadása
    17:45 Esetleges interjúk a sajtó számára
    18:00 Befejezés és szétoszlás.

Az ünnepséget szervező szervezetek:

 * Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (http://www.fsf.hu),
 * Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (http://www.FSN.hu/),
 * Magyar BSD Egyesület (http://www.bsd.hu/),
 * Zöld Pók Alapítvány (http://www.zpok.hu/),
 * Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (http://www.netert.hu/),
 * Magyar Tartalomipari Szövetség (http://www.matisz.hu/)
 * Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (http://www.hte.hu/) informatikai szakosztály

Ha kérdésed van, keresd Magosányi Árpádot a mag[kukac]zpok.hu emailcímen, vagy a 20/3547513 telefonszámon.


Térkép (a helyszín a földalattival közelíthető meg legjobban): http://www.zpok.hu/img_upload/d702e7bc33c42db76e1c3691224afb3f/pl3.jpg

to:
March 10, 2005, at 04:36 PM by 195.228.36.114 -
Added lines 1-5:

A Tanács elogadta közös álláspontját


BME Konferencia

Changed line 32 from:
to:
February 25, 2005, at 10:59 AM by j -
Added lines 1-22:

Szakmai konferenciát rendez a BME "a számítógépen megvalósított találmányok szabadalmazásának hatásai" címmel. A konferencia 2005. március 3-án lesz, 9.00 és 14.00 óra között, az IB017-es konferenciateremben (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.).

Előadók:

  * Prof. Arató Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja
  * Mark MacGann, az EICTA (Európai Infokommunikációs Technológiai és Szórakoztató Elektronikai Gyártók Szövetsége) igazgatója
  * Prof. Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára
  * Dr. Karsay Enikő, a szabadalmakkal foglalkozó SBG&K Ügyvédi Iroda jogi szakértője
  * Tóth P. Péter, a Nokia Magyarország ügyvezető igazgatója
  * Balsai Péter, a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke
  * Szentiványi Gábor PhD., Linux Ipari Szövetség elnöke
  * Schwarczkopf József, a Magyar Szabadalmi Hivatal villamossági és fizikai osztályának vezetője
  * Sergej Koperdak, a CompTIA/Initiative for Software Choice (ISC) tanácsadója 

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell a következő címen: konferencia0303@aut.bme.hu mailto:konferencia0303@aut.bme.hu

A meghívó letölthető innen, frappánsan Microsoft Word dokumentumként.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem http://www.bme.hu/


February 18, 2005, at 08:24 PM by Mag -
Deleted line 0:
Changed line 3 from:

to:
February 18, 2005, at 08:24 PM by Mag -
Changed line 1 from:

SzoftverSzabadalmak

to:
Deleted line 2:
Changed lines 4-6 from:
to:


February 11, 2005, at 09:10 PM by Mag -
Changed lines 8-11 from:

2005. február 10-én ünnepséget tartunk, amelyen megköszönjük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

Az ünnepséget a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt tartjuk.

to:

2005. február 10-én ünnepséget tartottunk, amelyen megköszöntük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

Az ünnepséget a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt tartottukk.

Changed lines 14-15 from:

Az ünnepség fényét fáklyákkal fogjuk emelni.

to:

Az ünnepség fényét fáklyákkal emeltük.

February 08, 2005, at 04:25 PM by 62.68.174.82 -
Changed lines 39-42 from:

to:

Térkép (a helyszín a földalattival közelíthető meg legjobban): http://www.zpok.hu/img_upload/d702e7bc33c42db76e1c3691224afb3f/pl3.jpg

February 08, 2005, at 04:03 PM by 62.68.174.82 -
Changed lines 34-36 from:
 * Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (http://www.hte.hu/) informatikai tagozata
to:
 * Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (http://www.hte.hu/) informatikai szakosztály
February 08, 2005, at 01:39 PM by Mag -
Changed lines 37-38 from:

Ha kérdésed van, keresd Magosányi Árpádot a mag@zpok.hu emailcímen, vagy a 20/3547513 telefonszámon.

to:

Ha kérdésed van, keresd Magosányi Árpádot a mag[kukac]zpok.hu emailcímen, vagy a 20/3547513 telefonszámon.

February 08, 2005, at 01:25 PM by timar -
Changed lines 8-10 from:

2005. Február 10.-én ünnepséget tartunk, amelyen megköszönjük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

to:

2005. február 10-én ünnepséget tartunk, amelyen megköszönjük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

February 08, 2005, at 12:54 PM by Mag -
Changed line 1 from:

Szoftverszabadalmak

to:

SzoftverSzabadalmak

February 08, 2005, at 12:41 PM by Mag -
Changed lines 2-3 from:
to:

http://www.thankpoland.info/poland_banner90.png

February 08, 2005, at 12:35 PM by Mag -
Changed lines 1-8 from:

Here are some useful default pages installed along with the PmWiki software:

More information about PmWiki can be found at http://www.pmwiki.org/.

to:

Szoftverszabadalmak


Ünnepség

2005. Február 10.-én ünnepséget tartunk, amelyen megköszönjük a segítséget a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban.

Az ünnepséget a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt tartjuk. (1062 Budapest, Városligeti fasor 16.)

Az ünnepség fényét fáklyákkal fogjuk emelni.

Menetrend:

    16:30 Gyülekezés 
    17:00 Köszöntő, beszéd
    17:30 Köszönőlevél átadása
    17:45 Esetleges interjúk a sajtó számára
    18:00 Befejezés és szétoszlás.

Az ünnepséget szervező szervezetek:

 * Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (http://www.fsf.hu),
 * Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (http://www.FSN.hu/),
 * Magyar BSD Egyesület (http://www.bsd.hu/),
 * Zöld Pók Alapítvány (http://www.zpok.hu/),
 * Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (http://www.netert.hu/),
 * Magyar Tartalomipari Szövetség (http://www.matisz.hu/)
 * Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (http://www.hte.hu/) informatikai tagozata

Ha kérdésed van, keresd Magosányi Árpádot a mag@zpok.hu emailcímen, vagy a 20/3547513 telefonszámon.


view · edit · attach · print · history
Page last modified on October 03, 2006, at 02:00 PM