view · edit · attach · print · history

Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

A

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NetÉrt), Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE), Zöld Pók Alapítvány (ZPOK),

tájékoztatnak minden érdekeltet, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második Tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:

1. Az irányelvben minimálisan a következő elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak:

   -a szoftver nem része a technológia területének
   -a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható

tanítással való definíciója A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.

2. A szervezetek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) Szellemi Tulajdon munkacsoportjának minden ülése előtt sajtóközleményt jelentetnek meg az általuk képviselt álláspontról.

3. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő információkat időben megkapják:

   -A minisztériumok javaslata a munkacsoport számára az EKTB előterjesztésre.
   -A végleges előterjesztés, egyidőben az EKTB tagjai számára történő körözéssel
   -Az irányelvvel kapcsolatban az EKTB által a magyar COREPER képviselőnek adott instrukciók

4. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsájtott ilyen jellegű anyag.

5. A szervezetek a végleges előterjesztés ismeretében minden albizottsági ülés után, de a következő EKTB ülés előtt még a végleges előterjesztés ismeretének hiányában is közös sajtóközleményt jelentetnek meg, amely tartalmazza az általuk képviselt álláspontot, és hogy az hogyan jelent meg az előterjesztésben.

6. Az EKTB ülés után a szervezetek sajtóközleményt jelentetnek meg arról, hogy a COREPER képviselőnek adott instrukciók milyen viszonyban vannak az általuk képviselt állásponttal.

7. A fentiekben foglaltakat a szervezetek nyilvánosságra hozzák.

További információ:

Magosány Árpád, Zöld Pók Alapítvány tel: 20/354-7513

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 12:39 AM