view · edit · attach · print · history

A DRM hátrányai

  • A DRM-böl nagyon sok kompatibilitási probléma adódhat a DVD/CD lejátszók, és egyéb eszközök estében, így a vásárló megveszi pl. a DVD-t, és amikor otthon beteszi a DVD lejátszóba, esetleg a számítógépbe, mert meg akarja nézni, azzal a problémával találkozik, hogy nem lehet lejátszani, mert a lejátszó nem kompatibilis a lemez formátumával.
  • Olyan is elöfordulhat, hogy valaki megvásárol legálisan egy DVD-t, és biztonsági másolatot akar róla észíteni, hogy azt nézze, és így ha még valami baja történne, akkor is ott van a másik. Az a gond, hogy ezt sem tudja megcsinálni, mivel a DVD a másolaton valószínüleg valami értelmetlen dolog lesz, vagy a másik ehetöség, hogy a lemez már ?nem is engedi lemásolni magát.
  • Másik hátránya, hogy ha az emberek ezt látják, akkor természetes reakció, hogy megpróbálnak valamilyen ódon védekezni ellene. Ebben az esetben (DVD) az az elsö ötlet, hogy valamilyen módon ki kell kerülni a édelmet. Ez általában egy rövid programot jelent, ami kiveszi a titkosítást (kódolást) a filmböl. Itt jön a képbe a film szerzöi jogának tulajdonosa, aki bejelenti, hogy a felhasználó törvénysértést követett el...(pedig ö csak hosszabb idöre meg akarta örizni a filmet)
  • Újabb példaként vegyünk egy mobiltelefont, amire alkalmazásokat lehet letölteni; Ha a felhasználó letöltött egy alkalmazást, és azt eltárolta telefonjába, és lementette a számítógépre is, hogy ha valami probléma lenne, még meglegyen, az lenne az elvárható, hogy mivel kifizette az alkalmazás árát, az adatvesztés után visszatehesse a programot a telefonra, és az működjön. Ezzel szemben ha az alkalmazás a DRM védelme alatt áll, a számítógépről telefonra töltés után hibaüzenetet ír ki az indításkor, hogy a program egy illegális másolatát próbáltuk meg futtatni. Ezután a felhasználó arra kényszerül, hogy újból kifizesse a termék árát, hogy az ismét működőképes legyen.
  • A régiókódok a DVD-k esetében nagyon sok kellemetlenséget okozhatnak. A működésük abból áll, hogy egy DVD lejátszónak küldött kód segítségével csak abban az országban készült DVD lejátszóval lehet megnézni, ahol a DVD is készült. Természetesen az ezt kikerülő lejátszók nem legálisak.
  • A digitális formátumú könyvek digitális jogkezelő rendszerrel történő védelme azért hátrányos, mert a kódolás titokban tartása miatt minden formátum csak a saját programjával nyitható meg. Ez a program bizonyos esetekben szintén pénzbe kerül. Ezzel azt is lehet korlátozni, hogy a felhasználó mennyi ideig olvashassa a terméket. A jelenlegi szerzői jogi törvény ilyen nagy mértékű korlátozásokat természetesen nem enged meg a szerzőnek...
view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 14, 2005, at 05:35 PM