view · edit · attach · print · history

FFII sajtóközlemény -- [ Európa / gazdaság / ICT ]

A dán parlament utasította a dán minisztert hogy tárgyalja újra a szoftverszabadalmakat a tanácsban.

Koppenhága, 2005 Március 4 -- A dán gazdasági és ipari minisztert, Bent Bentsent a dán parlament EU bizottsága arra kötelezte, hogy az EU minisztereinek Tanácsában nyissa újra a szoftverszabadalmakról szóló egyeztetést. Emiatt a direktívát a hétfői verseny Tanács ülésen nem fogadhatják el "A-itemként" (azaz vita nélkül).

Bentsen (konzervatív) nem akarta az egyeztetést újrakezdeni, de a kisebbségi kormányt, amelynek tagja, felülbírálta a szociáldemokratákból és szociálliberálisokból álló koalíció a parlament EU ügyi bizottságában. Lone Dybkjor a Det Radikale Venstre (szociálliberális párt) szerint a miniszternek kötelező a döntést követnie és kérnie az "A-item" törlését a napirendről.

Ezen felül a miniszternek kérnie kell, hogy egy későbbi Tanács ülésen "B-item"-ként tűzzék napirendre. Ez azt jelenti, hogy az irányelv ismét megjelenik a Tanács előtt mint megbeszélés tárgya, és nem mint egy formálisan elfogadandó dolog. Ez nyomban választ adna az Európai Parlament legfőbb aggodalmára, amely miatt a Bizottságot az irányelv újraindítására kérte: ez a megfelelő első olvasat hiánya a Tanácsban.

Lone Dybkjor azt mondta: "Reméljük hogy Dániát Svédország támogatni fogja ebben a kérdésben", a svéd liberálisok tárgyalások megújítását célzó kérésére célozva. Bentsen bizonyára támogatást fog kapni lengyel kollégájától, Kleibertől, aki ma nemrég a lengyel Gospodarska Gazeta számára a következőeket nyilatkozta:

"Folyamatos kapcsolatban vagyok a dán tudományos miniszterrel. - komolyan gondolkodik azon, hogy hétfőn megakadályozza az irányelvet."

Arda Gerkens, a Socialistische Partij holland parlamenti képviselője, aki támogatta ezt, és több hasonló indítványt a holland parlamentben, hozzátette:

"Nagyon boldog vagyok, hogy Dánia megtette ezt a lépést. Az általunk tegnap elfogadott indítványnak köszönhetően Hollandia támogatni fogja ezt a tettet."

Hartmut Pilch, az FFII elnöke összefoglalta:

"Nyilvánvalóan hibás volt Dániát 80%-ig boldognak számítani 2004 májusában. Amíg a nemzeti törvényhozók akaratát a 'politikai megegyezést' megkötő miniszterek nem méltányolják, a Tanács nem számíthat arra, hogy ezek a megegyezések visszafordíthatatlanok.

Most persze lehetséges, hogy a Tanács tagjainak többsége elutasítja Dánia és Lengyelország akaratát, és ragaszkodik a 2004 májusi megegyezéshez, de ez nem tűnik túlzottan valószínűnek.

A mai nap fordulópont az irányelv történetében, és remélhetőleg a történészek a mai napot az Európai Parlamenti Demokrácia történtében is fordulópontként fogják megjelölni."

A Tanácsban történő új tárgyalások és a Parlamenti újraindítás összeurópai támogatása

  * A Lengyel miniszter támogatást kér a B-itemhez a Tanácsban
  * Holland parlament: ha egy másik állam B-item-et kér, támogatni kell
  * München: Ude polgármester azt akarja, hogy a kormány indítsa újra a tárgyalásokat a Tanácsban
  * Parti Socialiste (Belgium): Az EP újraindítás győzelem, még meg kell győzni a Tanácsot
  * Maria Berger MEP: Barroso nagy tétben pókerezik az EP-vel
  * Dr. Günter Krings (német konzervatív) kigúnyolja a Bizottságot az újraindítás visszautasításáért
  * A dán parlamenti többség a Tanács megegyezése ellen van
  * A svéd liberálisok a tárgyalások újraindítását (B-item) kérik a Tanácsban
  * A spanyol szenátus egyhangúan a szoftverszabadalmak ellen
  * UEAPME (11 millió európai KKV-t reprezentál) támogatja az EP újraindítást
  * CEA-PME (500,000 európai KKV-t reprezentál) támogatja az EP újraindítást
  * Zypries német miniszter javasolja az újratárgyalást a Tanácsban

További információk

  * Állandó hivatkozás a sajtóközleményre
  * Cikk a Gazeta Wyborcza újságban amely Mr. Kleiber-t idézi (Lengyelül)
view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 01:16 AM