view · edit · attach · print · history

http://www.aful.org/wws/arc/patents/2005-02/msg00015.html

FFII Sajtóközlemény -- [ Europa / gazdaság / ICT ]


Az Európai Parlament újraindítást követel, az Elnöki Konferencia elfogadta az indítványt


2005 Február 17 -- Az Európai Parlament a szoftverszabadalmi irányelvtervezet Európai Parlament általi újratárgyalását kéri. A Parlament jogi bizottsága (JURI) február 2.-án 19:2 arányban egy indítványt fogadott el arról, hogy a direktívát ismételten első olvasatban tárgyalják. Ezt az indítványt az Elnöki Konferencia (az Európai Parlament frakcióinak elnökeiből álló szerv) elfogadta.

A döntés egészen az utolsó pillanatig bizonytalan volt. A Napirendi Hivatal (Harald Romer, EPP) nem vette fel a kérdést a mai napirendre, azt javasolva hogy megfelelő lenne megvárni amíg a Tanács közös álláspontot fogad el, ahogyan McCreevy belpiaci biztos javasolta. Mindazonáltal a Zöldek indítványára, amely a többi frakcióban is támogatást talált, az indítványt napirendre vették, és az Európai Parlament frakcióinak vezetőiből álló Elnöki Konferencia elfogadta azt.

Hartmut Pilch, az FFII elnöke elmagyarázza a helyzetet:

Nem biztos, hogy a Bizottság meg fog felelni a Parlament kérésének, sem az, hogy kihasználja a lehetőséget egy jó szöveg felvázolására. A Bizottság előző szövege akkora katasztrófa volt, hogy még a szabadalompárti erők sem tudtak elégedettek lenni vele. Az új Bizottság már így is elégszer ütközött össze a Parlamenttel, és semmi okuk nincs rá hogy a Bolkenstein éra elhibázott kezdeményezéséhez ragaszkodjanak. Ezért egyáltalán nem valószínűtlen, hogy a Bizottság kihasználja a Parlament által ezüsttálcán kínált lehetőséget.

Mint az a

http://wiki.ffii.org/LtrFfiiCons050217En http://wiki.ffii.org/LtrFfiiCec050217En

Oldalakon olvasható, 250 FFII demonstrátor közben személyesen juttatott el üzeneteket a Tanácshoz és a Bizottsághoz, amelyben azt kérték, hogy a Tanácsban tárgyalják újra a kérdést és/vagy a Bizottság kezdje újra a folyamatot. Mint azt a lengyel miniszterek a tegnapi "Köszönjük, Lengyelország" ünnepségen aláhúzták, ezek a különböző módok egy célt szolgálnak, hogy a Bizottság és a Tanács kezdjen nyílt párbeszédbe a témában és csináljon egy valódi első olvasatot.


Sajtókonferencia Buzek, Liepitz, Gerkens és mások részvételével


Az FFII sajtóebéd az Elnöki Konferencia után kezdődött a Renaissance hotelben (Rue de Parnasse 19, Brüsszel, az EU parlament közelében).

A vendégek között megtalálható Jerzy Buzek képviselő (1997 és 2000 között Lengyelország miniszterelnöke, és az újraindítási indítvány fő kezdeményezője), valamint Alain Liepitz francia zöld képviselő és Arda Gerkens a holland parlament legutóbbi indítványának kezdeményezője.

A Bizottság, a Tanács és a Parlament tagjai, valamint újságírók is meghívásra kerültek.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on February 17, 2005, at 04:17 PM