view · edit · attach · print · history

A Richard Stallman által írott eredeti cikk a http://news.com.com/Bill+Gates+and+other+communists/2010-1071_3-5576230.html oldalon olvasható. Ez annak a fordítása.

``Amikor a C|net News.com megkérdezte Bill Gates-t a szoftverszabadalmakról, ő átterelte a szót a "szellemi tulajdonra", összemosva a témát több különböző típusú joggal.

Majd azt mondta, hogy bárki aki nem támogatja általánosan ezeket a szabályozásokat, az kommunista. Mivel én nem vagyok kommunista de kritizálom a szoftverszabadalmakat (Amerikában a szoftverszabadalmak egyelőre legálisak. A fordító), arra kell gondolnom, hogy ez a kijelentés engem célzott.

Amikor valaki a "szellemi tulajdon" kifejezést használja, általában vagy önmaga van összezavarodva, vagy téged akar megzavarni. Ezt a kifejezést a szerzői jog, szabadalmi jog és más jogok összekeverésére használják, amelyek követelményei és hatásai teljesen különbözőek. Miért keveri Mr. Gates össze ezeket a dolgokat? Vizsgáljuk meg azokat a különbségeket, amelyeket ő megpróbál elhomályosítani.

A szoftverfejlesztők nincsenek a szerzői jogok ellen, mivel egy program fejlesztője birtokolja a program szerzői jogait; amíg a kódot a fejlesztő maga írta, senki másnak nincs szerzői joga a kódhoz. Nincs veszélye annak, hogy idegenek jogos igénnyel élhetnének ellene a szerzői jog megsértése miatt.

A szabadalmak egy teljesen más történet. A szabadalmak nem a programra vagy a kódra vonatkoznak; ötleteket (módszereket, technikákat, tulajdonságokat, algoritmusokat, stb.) fednek le. Egy nagy program fejlesztése az ilyen ötletek ezreinek kombinációját jelenti, és mégha néhány ezek közül új is, a maradéknak más, a fejlesztő által látott szoftverből kell jönnie. Ha ezeknek az ötleteknek mindegyikét valaki szabadalmaztatta volna, minden nagy program valószínűleg szabadalmak százait sértené. Egy nagy program fejlesztése azt jelenti, hogy az ember potenciálisan perek százainak áldozatává teszi magát. A szoftverszabadalmak fenyegetést jelentenek a szoftverfejlesztőkre, és a felhasználókra is, hiszen ők is perelhetőek.

Néhány szerencsés szoftverfejlesztő elkerüli a veszély nagy részét. Ezek azok a multicégek, amelyek tipikusan szabadalmak ezreivel rendelkeznek, és egymással keresztbe engedélyezik őket. Ez a kisebb riválisokkal szemben jelent előnyt, akiknek nem áll módjukban ugyanezt tenni. Ezért általában a multik szoktak a szoftverszabadalmakért lobbizni.

Ma a Microsoft egy több ezer szabadalommal rendelkező multi. A Microsoft azt mondta a bíróságon, hogy az MS Windows legnagyobb versenytársa a "Linux", amely alatt a GNU/Linux szabad szoftver operációs rendszert értette. Kiszivárgott dokumentumok szerint a Microsoft a szoftverszabadalmakat akarja a GNU/Linux fejlődésének megállítására használni.

Mikor Mr. Gates elkezdte nyomni a spam problémára adott megoldását, azt gyanítottam, hogy ez egy olyan terv, amellyel az Internet feletti ellenőrzést szeretné megszerezni. Az biztos, hogy 2004-ben a Microsoft megkérte az IETF-et (Internet Engineering Task Force, az internet szabványait kidolgozó szervezet), hogy fogadjon el egy levelezési protokollt, amelyet a Microsoft szabadalmaztatni próbált. A protokoll engedélyezési politikáját úgy tervezték, hogy a szabad szoftvereket teljesen kizárja. Nem lehetett volna a protokollt támogató programot szabad szoftverként kiadni -- sem a GNU GPL (General Public License, általános terjesztési engedély), sem az MPL (Mozilla Public License, Mozilla terjesztési engedély), sem az Apache engedély, sem más BSD engedélyek, vagy más alatt.

Az IETF elvetette a Microsoft protokollját, de a Microsoft azt mondta, megpróbálja meggyőzni a nagyobb internetszolgáltatókat, hogy azért csak használják ezt. Mr. Gates-nek köszönhetően tudjuk, hogy a nyílt internet, olyan protokollokkal amelyeket bárki megvalósíthat, kommunizmus. Az Internetet a híres kommunista ügynök indította útjára, amelynek a neve Amerikai Védelmi Minisztérium.

A Microsoft a piaci erejével képes arra, hogy az általa választott programozási rendszert de facto szabvánnyá tegye. A Microsoft máris szabadalmazott néhány .Net megvalósítási módszert, nyugtalanságot teremtve, hogy a felhasználók milliói kerülnek egy államtól származó Microsoft monopólium markába.

De a kapitalizmus monopóliumot jelent; legalábbis a Gates stílusú kapitalizmus. Azok az emberek, akik úgy gondolják hogy mindenkinek jogában áll programozni és mindenkinek jogában áll összetett programokat írni, kommunisták - mondja Mr. Gates. De ezek a kommunisták beszivárogtak még a Microsoft vezérkarába is. Itt van, amit Bill Gates mondott a Microsoft alkalmazottaknak 1991-ben:

"Ha az emberek értenék hogyan lehet szabadalmaztatni, és minden ötletet amit feltalálnak szabadalmaztatnának, az ipar egy merő mozdulatlanság lenne ma. ... Egy jövendőbeli induló cég szabadalmak nélkül kénytelen lenne kifizetni bármely pénzt, amit a nagyok jónak látnak."

Mr. Gates titka íme feltárult: ő is "kommunista" volt -- ő is felismerte, hogy a szoftverszabadalmak károsak -- mindaddig, amíg a Microsoft egyikévé nem vált ezeknek a nagyoknak. Most a Microsoft szeretné azt a pénzt amit jónak lát veled és velem megfizettetni. És ha ellenkezünk, Mr. Gates kommunistának nevez minket.

Ha nem ilyedtél meg a gyalázkodástól, látogasd meg az ffii.org címet (Foundation for a Free Information Infrastructure, Alapítvány egy Szabad Információs Infrastruktúráért), és csatlakozz a szoftverszabadalmak európai bevezetése elleni harchoz. Mi meggyőztük az Európai Parlamentet egyszer -- még a jobboldali MEP-k is "kommunisták", úgy tűnik -- és a te segítségeddel ezt megtesszük még egyszer.

Életrajz:

Richard Stallman a Free Software Foundation (FSF, Szabad Szoftver Alapítvány) elnöke, és a GNU projekt fő kellemetlensége (lefordíthatatlan: chief GNUisance of the GNU Project).''

view · edit · attach · print · history
Page last modified on February 17, 2005, at 06:34 PM