view · edit · attach · print · history

Figyelem!

Ezt a jegyzeteim között találtam, nem biztos hogy ez és ebben a formában jelent meg, vagy hogy megjelent egyáltalán. A doksiban a webshop ábrára mutató URL van, nem maga az ábra, csak nem tudom, hogy a mediawikiben hogyan kell ezt csinálni...


Nyilatkozat

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME, www.lme.hu) véleménye szerint a szofverötletek szabadalmaztathatóságának tervezett európai bevezetése súlyos követekezményekkel járna az informatikára, valamint ezen húzóágazaton keresztül az egész magyar gazdaságra.

Minden megadott szabadalom egy 20 éves monopóliumot biztosít az első bejegyzőnek, és bár elviekben meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, máris számos olyan szabadalmat jegyeztek be, melyek tartalma minden szakavatott számára triviális és a gyakorlatban évek óta alkalmazott, mint például az elektronikus bevásárlókosárra bejegyzett szabadalmak (EP807891 és EP784279), vagy a webshop ábrán látható további szoftverötletek ().

Szabadalmazthatóság szempontjából az informatika különleges: nagyon gyakran kész elemekből, mintákból építkezik. Ebben hasonlít a zene komponálásához, ahol hasonlóan vannak kialakult, újra és újra megjelenő minták. Mi történne a zenével, ha valaki levédené a szinkópát?

A szabadalom tulajdonosa saját belátása szerinti feltételekkel adhat felhasználói jogot a szabadalom hatókörében lévő ötletekre, algoritmusokra. Ez nem csupán jogdíj követelését-, hanem a akár egy esetleg triviális megoldás alkalmazásának teljes tiltását is jelentheti. Ez egy fontos terület esetén teljes szoftver-rendszereket lehetetleníthet el, ezen keresztül pedig tönkreteheti a szoftvert fejlesztő cégeket is.

Egy szabadalmi bejegyzés áránál csak a hibásan bejegyzett szabadalmak törlésével kapcsolatos költségek magasabbak, ezeket a 8-9 millió forintos tételeket egy tipikus magyar informatikai vállalkozás nem tudja felvállalni, ugyanis egy szoftvert akár több száz szabadalom is érinthet.

A szabadalmi rendszerből egyedül azok a multinacionális nagyvállalatok profitálnak, melyek nagy mérető szabadalom portfólióval rendelkeznek, és ezen keresztül kényszerítik együttműködésre a kisebb fejlesztő cégeket.

A szoftverszabadalmak hatásai a szabad szoftverek számára is végzetesek: mivel a legtöbb esetben a fejlesztők nem gazdasági jellegű szervezetek, a szoftverek ingyenesek, így egy szabadalmi igény érvényesítése a szoftver fejlesztésének megállását vonja maga után. Ezt láthattuk többek között a valós idejű Linux rendszermag esetén (http://swpat.ffii.org/patents/effects/rtux/index.en.html).

A direktívának az Európa Parlament által szeptemberben elfogadott változata minden fontos korlátot tartalmazott, melyeket sajnálatos módon az EU Versenyképességi Tanács május 18.-i döntésében figyelmen kívül hagyott, így az itt jóváhagyott változat már semmilyen akadályt nem állít a szoftverötletek szabadalmaztathatósága elé.

Egyesületünk eddig is, és a továbbiakban is rendkívül fontosnak tartja a szoftverek és alkotások jogi védelmét, ám véleményünk szerint arra a jelenleg is érvényben lévő szerzői jog (copyright jog) tökéletesen megfelelő, a szoftverek szabadalmaztathatósága egy olyan eszközt biztosít a kis cégek és a szabad szoftverek ellen, melynek bevezetésével az LME nem tud egyetérteni.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 12:10 AM