view · edit · attach · print · history

Az FSF Europa állásfoglalása a szoftverszabadalmakkal kapcsolatosan

Aug. 18, 13:05:53 A szoftverszabadalmak nem jelentenek nagyobb veszélyt a szabad szoftverekre, mint a fizetős szoftverekre

Essen, 2004. augusztus 5.

Arra a döntésre reagálva, hogy München város a szabad szoftverre történő áttérési terveit újraértékeli, az Free Software Foundation Europe (FSFE, Európai Szabad Szoftver Alapítvány) rámutat, hogy a szoftverszabadalmak egyformán lényeges problémát jelentenek a szabad szoftverek és a fizetős szoftverek számára is.

Kétségtelen, hogy a szoftverszabadalmak útját állják az innovációnak. Olyan magas árat követelnek majd, melyet minden európai polgárnak meg kell fizetnie, a versenyképesség és a munkahelyek elvesztése révén - mondja Georg Greve, az FSFE elnöke.

A szoftverszabadalmak megjelenése nem hozható fel érvként a nem-szabadról szabad szoftverre történő migráció leállítása mellett. Bár a szabad szoftver az egész iparral és társadalommal együtt megsínyli a dolgot, nem kell jobban félteni a létezését vagy a törvényességét, mint amennyire szükség van a törvénysértéstől való félelemre a fizetős szoftverekkel kapcsolatban.

"Ezért az FSFE azt javasolja München elöljáróságának, ne hagyja, hogy megállítsák a szabadság felé vezető úton a félelem, bizonytalanság és kétség (Fear, Uncertainty and Doubt) terjesztésének taktikájával élők", mondja Georg Greve.

Miközben hozzáteszi: "Ehhez kapcsolódó, de ettől különböző dologként azt is javasoljuk nekik, hogy növeljék a német kormányra nehezedő nyomást annak érdekében, hogy utasítsa el a szoftverszabadalmakat egyszer és mindenkorra."

A Free Software Foundation Europe -ról

A Free Software Foundation Europe (FSF Europe) egy olyan karitatív, nem kormányzati szervezet, amely a szabad szoftverekkel kapcsolatos tevékenységnek szenteli magát Európában, bármely vonatkozásban. A szoftverekhez való hozzáférés meghatározza azt, ki vehet részt a digitális társadalomban. Ezért a szoftverhasználat, -másolás, -módosítás, -továbbterjesztés szabadsága- a szabad szoftver meghatározásában leírtak szerint - egyenrangú részvételt biztosít az információ korában. Az ezzel kapcsolatos tudatosság kialakítása, a szabad szoftver politikai és törvény előtti védelme, és az emberi szabadságjogok biztosítása a szabad szoftver fejlesztés támogatása révén - ezek az FSF Europe központi feladatai. Az FSF Europe-ot 2001-ben alapították, az Amerikai Egyesült Államokbeli Free Software Foundation európai testvérszervezeteként.

További információ: www.fsfeurope.org

Kapcsolat:

Georg C. F. Greve <greve at fsfeurope.org> Tel: +49-40-23809080 Fax: +49-40-23809081

Az eredeti, angol nyelvű nyilatkozat elérhető itt.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 01:36 AM