view · edit · attach · print · history

A BalaBit IT Kft. csatlakozik azon hazai szoftverfejlesztő cégek, illetve civil szervezetek álláspontjához, mely szerint a szoftverszabadalmak európai uniós bevezetése - annak innovációt fékező hatása miatt - káros úgy a magyar, mint az egész Európai Unió gazdaságára. A szoftverszabadalom intézménye kizárólag a nagy tőkével rendelkező multinacionális cégek számára hasznos, akik a tulajdonukban lévő nagy számú szoftverszabadalmak révén együttműködésre kényszeríthetik az innovációból élő kisebb versenytársaikat.

Különösen a tervezett szabály következő sajátosságai ellen tiltakozunk:

1. Mivel bármilyen kis jelentőségű szoftveres megoldás bejegyezhető, egy vállalat egy-egy új szoftver fejlesztésekor vagy több tucat szabadalmat jegyez be, vagy kiteszi magát annak, hogy egy versenytársa jegyzi be azokat. Egyetlen szabadalom bejegyzésének díja 16 millió forint, ami egy kész szoftver esetében akár több százmillió forint plusz költséget is jelentene. Ez az összeg egyetlen kis- vagy középvállalatnak sem áll a rendelkezésére.

2. A szabadalmi hivatal nem vizsgálja érdemben a bejegyzendő szabadalom mögött álló innováció tartalmát, ezért tőkeerős vállalatok bármely evidens megoldást bejegyezhetnek. A bejegyzést követően természetesen a szabadalom bíróságon megtámadható, ám a magas költségek, és a szükséges időráfordítás miatt a kisebb fejlesztőcégek számára ez nem nyújt védelmet.

Összességében a szoftverszabadalmat olyan, a józanésznek ellentmondó kreatúrának tartjuk, mint bizonyos hangkombinációk szabadalmaztatása a zenében (például szinkópa). Az Egyesült Államokból, ahol létezik a szoftverszabadalom intézménye, havonta érkeznek olyan - eddig talán mosolygásra okod adó - hírek, mint a dupla klikk vagy a buborékrendezési algoritmus szabadalmaztatása. Azonban ma már nincs okunk a jókedvre, hiszen a multinacionális lobby az Európai Unióban is ki akarja harcolni magának ezt a hivatalosan innovációbarát szabályozást, ami a hazai tulajdonú szoftverfejlesztés végét jelentheti.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 01:29 AM