view · edit · attach · print · history

Ma szeptember 2-án a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a következő nyilatkozatot tette közzé:

Nyilatkozat

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) üdvözli a magyar szakpolitika elutasító állásfoglalását a jelenlegi európai szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatban: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és a parlamenti pártok informatikai szakbizottságai egyaránt ellenzik a szoftverek szabadalmaztathatóságának legalizálását, hasonlóan az informatikai szakma civil szervezeteihez. A kérdésről az Európa Tanács Versenyképességi Bizottsága szavaz, ahol akár a magyar szavazat lehet a döntő a szoftverszabadalmak bevezetésével kapcsolatban.

A jelenlegi magyar álláspont az augusztus 31.-ei EKTB (Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság) ülés alapján az, hogy annak eldöntésére, hogy Magyarország támogassa-e a direktívát, további vizsgálódásra, hatástanulmányok elkészítésére van szükség.

Az európai döntési folyamat működése miatt jelenleg csak annyi idő van előkészületekre, ameddig a direktíva "A" pontként nem kerül az Európai Tanács elé, ez akár a szeptember 13-i tanácsülésen is megtörténhet. Hacsak magyarország eddigi, a szoftverszabadalmakat lehetővé tevő direktívát támogató voksa (igennel szavaztunk) nem változik meg (nemre vagy legalább tartózkodásra).

Az LME tehát azt kéri a magyar kormánytól, hogy a témát, a szoftverszabadalmakat lehetővé tevő direktíva támogatásának visszavonását, a 13-i tanácsülés előtt tűzze napirendre, és vonja vissza az eddigi szavazatát, ezzel biztosítva időt, hogy országunkban a felismerten szükséges előkészületek megtörténhessenek.

Balsai Péter az LME elnöke

view · edit · attach · print · history
Page last modified on June 30, 2005, at 01:27 AM