view · edit · attach · print · history

A NoSoftwarePatents.com sajtóközleménye szerint az EU Bizottsága lábbal tiporja a demokráciát.

Időközben megérkezett a hír arról is, hogy március 7.-én a szoftverszabadalmi direktíváról szóló hírhedt politikai megegyezés elfogadása A-itemként, tehát vita nélküli elfogadás céljából szerepelni fog a Versenyképességi Tanács megbeszélésének napirendjén.


Eredeti sajtóközlemény

Szoftverszabadalmak: Az Európai Bizottság szembehelyezkedik a demokráciával az Európai Parlament újraindítási kérelmének elutasításával

Brüszel (2005 február 28). Az Európai Bizottság a hírek szerint elutasítja az Európai Parlament (EP) kérelmét a szoftverszabadalmi direktíva jogalkotási folyamatának újraindítására vonatkozóan. Az EP három szinten is döntött arról, hogy felkéri a Bizottságot a folyamat alapoktól való újraindítására: február 2.-án az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) csaknem egyhangúan döntött a kérelemről. Február 17.-én az EP Elnöki Konferenciája (a parlamenti csoportok vezetői) egyhangúan támogatta ezt a döntést. Egy héttel később, február 24.-én az EP plenáris ülése megerősítette ezt azzal, hogy egyhangúan "felhívta" a Bizottságot a szoftverszabadalmi direktívával kapcsolatos javaslatának átgondolására, noha nincs formális követelmény arra hogy a plenárisnak szavaznia kell a témáról.

A NoSoftwarePatents.com pénteken kapott jelzést a Bizottság egyik alelnökének irodájából, és most hallotta hogy a Bizottság néhány újságírót értesített a döntésről.

Florian Mueller, az összeurópai NosoftwarePatents.com kampány menedzsere a Bizottság döntését a lehető legsúlyosabb kifejezésekkel ítélte el: "A Bizottságot vezető önjelölt Napóleon és a Microsoft bábu felelős biztos úgy döntött, hogy szembehelyezkedik a demokráciával. Felkérjük a Tanácsot hogy ennél demokratikusabb hozzáállást mutatva nyissa újra a Közös Álláspontjáról szóló tárgyalásokat a Versenyképességi Tanács következő hétfői (március 7) ülésén.

A NoSoftwarePatents.com és az FFII február 17.-én Brüsszelben tartott sajtókonferenciáján figyelmeztetett, hogy az EP "inzultusként" értékelné a kérésének elutasítását. Más parlamenterek hasonló kijelentéseket tettek más alkalmakkor.

Mueller a NoSoftwarePatents.com-tól a múltban kifejtette aggályait, hogy Charlie McCreevy EU Biztos "lehetséges hogy jobban érdekelt abban, hogy mi jó a Microsoftnak, mint hogy mi jó Európa egészének". Ezek az aggályok abból a tényből eredeznek, hogy a Microsoft Írország legnagyobb adófizetője, mivel a cég a teljes EU-t a dublini egységéből szolgálja ki, ahol "adóparadicsomot" élvez. Mueller magyarázata szerint "az Egyesült Államokbeli társaságok európai leányvállalatainak nyújtott adóparadicsom programjával a régebben szegény Írország kevesebb mint két évtized alatt különböző statisztikák szerint Európa leggazdagabb országa lett."

A NoSoftwarePatents.com már egy ideje tartalmaz a webhelyén egy szöveget, amely a különböző EU államok álláspontját tartalmazza a szoftverszabadalmakról, és Írország szerepére is tartalmaz hivatkozást:

http://www.nosoftwarepatents.com/en/m/politics/members.html

Nemrégiben a NoSoftwarePatents.com egy még részletesebb elemzést készített, amely elemzi Írország gazdasági függését a Microsofttól és hasonló Egyesült Államokbéli vállalatoktól:

http://www.nosoftwarepatents.com/phpBB2/viewtopic.php?t=397

A Microsoft nyomása az EU szoftverszabadalmak érdekében nemrég nagy figyelmet kapott, miután egy vezető dán gazdasági újság a Microsoft vezető dán lobbistáját idézte, aki szerint a Microsoft megfenyegette a dán kormányt azzal, hogy megszüntet 800 munkahelyet ha az EU nem legalizálja a szoftverszabadalmakat. A dán szociáldemokraták egy sajtónyilatkozattal reagáltak, amely szerint "a zsarolás nem diktálhat a dán politikának". A Microsoft ezek után tagadta, hogy Gates ilyen kijelentést tett volna, de beismerte hogy a szellemi tulajdonjogok és a kapcsolatuk a munkahelyek helyével témája volt a szóban forgó megbeszélésnek.

view · edit · attach · print · history
Page last modified on March 11, 2005, at 09:21 AM